DSC_0004_cmykSölvesborg
Kyrkan i Ysane är Blekinges äldsta vägkyrka och trots att kyrkan är daterad till medeltiden så har den inte haft ett eget sigill, förrän nu. Den 14:e november fick Ysane kyrka sitt eget sigill och sin egen stämpel.

Designer och idéskapare till sigillet är Marcus Bernhardsson, som även är ordförande för kyrkorådet och församlingens pilgrimsombud, och det är bildhuggaren Inge Roland, som konstnärligen utformat sigillet för kyrkan.
– Vi har sökt med ljus och lykta efter ett sigill för Ysane kyrka, berättar Marcus. Men har inte lyckats hitta några spår för att det ska ha funnits något sådant.

I maj 2012 fick Blekinge en pilgrimsled, som knyts ihop med den stora europeiska pilgrimsleden från Santiago de Compostela i Spanien till Nidaros/Trondheim i Norge. Många pilgrimer som gör en pilgrimsfärd har ett så kallat pilgrimspass, där de kan få en stämpel från varje kyrka de besöker.
– Mjällby kyrka, Ysanes systerkyrka, har ett sigill från 1640, men enligt nuvarande heraldisk tradition bör man inte längre använda bokstäver och siffror, säger Marcus. Man har istället återgått till hur sigillen var utformade ännu längre tillbaka, med talande symbolik.

S:ta Gertrud är Ysane kyrkas skyddshelgon, och i sigillet syns symboler som kan härledas till S:ta Gertrud. I sigillets yttre ring står det ”Ysane kyrkas sigill AD 2014”. Överst finns ett kors precis som i Mjällby kyrkas sigill. Under finns en krona, som dels är en symbol för S:ta Gertrud och dels en symbol för Jesus seger över döden. Under kronan finns det en bok, ett av kännetecknen som S:ta Gertrud ibland avbildas med, och boken kan också ses som Den Heliga Skrift.

På framsidan av boken finns det en kalk eller en bägare. Det är en symbol för det nya förbundets instiftande mellan Gud och människorna. S:ta Gertrud är skyddshelgon för de som ska resa över land, och under medeltiden var det brukligt att dricka ”Gertruds skål” inför en resa till lands.

INFO-Bladet gratulerar Ysane kyrka till det vackra sigillet och hoppas att många pilgrimer tar leden förbi S:ta Gertruds kyrka för att få den nya stämpeln i sitt pilgrimspass!

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelOpen Gym har bytt ägare
Nästa artikelSparbanken som har hjärtat i bygden