Man lyssnade till vad alla hade att berätta.Glada besökare på Nyföretagarcentrum.Nyföretagarcentrum är till för att hjälpa och stötta människor som vill starta företag. Det börjar ofta som en idé, en önskan att kanske arbeta för sig själv. Men många gånger stannar det där för att man inte vågar ta steget eller inte vet hur man ska gå tillväga. Då finns nyföretagarna där med kostnadsfri rådgivning till den som funderar på att starta eget eller som kanske redan har startat.
Nyföretagandet slog rekord år 2011
enligt nyföretagarbarometern och de heta nyföretagarbranscherna var framför allt vård- och omsorg, detaljhandel och
turism enligt Harry Goldman, som är VD för Nyföretagarcentrum i Sverige.
Under återträffen och företagsfesten som nyföretagarcentrum höll den 30 augusti i Karlshamn, var det däremot en väldig spridning på branscherna. Det var allt från smyckestillverkning, rehabiliteringsresor till Polen, grafisk design, byggnadsglas och cirkuskonst som entusiastiska nyföretagare hade förverkligat som sin företagsidé.
Alla närvarande har gått en kurs i att starta eget och flera av dem var numera egna företagare. Några har fortfarande idéer som inte satts i verket och en del var i startgroparna.
Kvällen anordnades utifrån deltagarnas intresse att ses igen, eftersom många var nyfikna på varandra och hur det hade gått sen kursen avslutades. Inledningsvis höll Baker Tilly Sydost en kort presentation av vad de kan hjälpa företagare med och även SEB banken var inbjuden att berätta lite om hur viktigt det är att man som småföretagare har en bra försäkring.
Därefter fick alla möjlighet att berätta vad som hänt senaste året vilket var både spännande och inspirerande att lyssna till. Som t.ex. berättade David och Simon, två unga bröder, hur de valde bort arbetslöshet och startade eget när de blev uppsagda från sina tidigare anställningar. Och idag har de 6-10 anställda! Titti Glans som ensam kvinna slog sig in i hästtransport/maskinbranschen. Mona som med 25 års erfarenhet av funktionshinder, har visionen att starta eget där hon vill ut och föreläsa om hur det är att leva som syskon till en funktionshindrad med assistanshjälp. Krister berättade att han äntligen var på G med sin nischade idé där han säljer spelautomater, och
hot-roads inspirerad konst, böcker och affischer. Jane som funnit sig själv med sin massage och kroppskurer och företaget fyllde 1 år i juni. Henrik som är lärare till vardags men startade upp ett kafferosteri hemma och försäljningen bara ökar. Nu måste han köpa in en större kafferost.
Det var många berättelser som inspirerade både till fler frågor men även där alla kunde komma med tips och råd till varandra om någon kört fast och hade funderingar. Deltagarna var jättenöjda med kvällen och det är ju så det är tänkt med att nätverka. Ett bra sätt att få ta del av andras erfarenhet och kunskap inom olika områden.

Text och Bild: Susanne Karlsson

Föregående artikelKläder för alla väder
Nästa artikelTiden går fort när man har roligt!