HKläder för alla väder.Snygg och fotriktig stövel.östen är här och skogen bjuder på massor med olika färger och lockar till friluftsliv. Regn och våta marker är inget problem, det finns kläder för alla väder.
Att handla friluftluftskläder i en jaktbutik har många fördelar. Kläder och skor är anpassade för att röra sig i miljöer där vanliga kläder inte alltid är lämpliga. Byxor och jackor är ofta av ett slitstarkt tyg, som tål att man rör sig bland grenar och ris. Vissa byxor har förstärkning på framsidan för att kunna gå i t.ex. fuktigt gräs utan att bli blöt igenom.  Det finns många olika modeller och färger att välja på, och även massvis med västar, fleecejackor och stickade tröjor.  Allt för olika behov.
Gore-tex är ett material som gör att plaggen både är vattentäta samtidigt som plaggen andas. Värmen från kroppen släpps ut och man blir inte svettig, vilket man annars ofta blir i vattentäta plagg. Gore-tex har funnits på markanden i många år, och nu finns även andra märken med samma funktion. För att Gore-texen inte ska mista sin funktion så är det viktigt att man inte tar fett på plaggen eller skorna. Då täpper man nämligen igen porerna och andningsfunktionen försvinner.
I val av stövlar eller kängor är det viktigt att sulan är grov, annars så blir man kall om fötterna. Går man mycket ska man ha en fotriktig känga eller stövel med god passform. Har man varit ute, och kängor och stövlar är blöta ska det torka i rumstemperatur. Utsätter man dem för hög värme för att torka så är det risk för att de spricker, och blir oanvändbara.
INFO-Bladet tackar Hjärsås Jakt och Djurtillbehör, Anna och Andreas, för att de ställt upp med tips inför en aktiv höst i naturen.

Text & Bild: Elin Troedsson

Föregående artikelDet första spadtaget för Kristianstads framtid
Nästa artikelNyföretagarcentrum bjöd in till Firmafest