IMG_7393-kopia-CMYKTorsdagen den 2 oktober samlades gymnasieelever från hela Blekinge/Bromölla i Karlshamn för en kväll full av information och inspiration. Det alla elever har gemensamt är att de ska driva sina egna företag under skoltid under det kommande läsåret.
Under kvällen föreläste DJ duon Alivion om sin väg från dröm till verklighet. Anna Fohrman och Olivia Berthagen, som duon består av, började sin resa med ett UF-företag i Växjö. Nu ett år senare har de kommit väldigt långt med sitt DJ:ande och kunde ge de blivande UF-företagarna många bra tips på vägen.

Övriga föreläsare under kvällen var Fortknox som berättade om ekonomi, Anders Thege, Sölvesborg-Mjällby Sparbank, som inspirerade kring försäljning och marknadsföring samt projektledare Sara Ryttberg, Ung Företagsamhet, som informerade om vad en bra affärsplan ska innehålla.

Nära 200 elever har redan registrerat sig men vi ser fram ytterligare 100 till, säger Sara Ryttberg projektledare på Ung Företagsamhet. Organisationen Ung Företagsamhets har funnits i Sverige i över 30 år och erbjuder ett utbildningskoncept där elever jobbar med entreprenörskap på gymnasiet. UF-företagande innebär att eleverna startar, driver och avvecklar ett företag under ett läsår.

Genom långtidsstudier har man kommit fram till att de som drivit UF-företag under sin gymnasietid har senare i livet en starkare etablering på arbetsmarknaden, färre arbetslöshetsdagar och högre inkomst samt blir oftare chefer än genomsnittet i kontrollgruppen. Dessutom påbörjas och avslutas högskole-studier hos dessa i högre utsträckning än hos icke-UF-företagare.
www.ungforetagsamhet.se/blekinge

Föregående artikelParkour utmanar både kropp och sinne
Nästa artikelEn solstråle mot värk och stress