Hässleholm
En naturförskola öppnar v.32 på Garnisonen i Hässleholm. Naturförskolan kommer försätta så mycket som det går av utbildningen utomhus för barnens skull, så att de får uppleva allt det goda naturen har att ge.

– Vi kommer ha ett klassrum som är basen och sen kommer vi ta ut materialet vi behöver i naturen och jobba med det där, berättar Eva Ingvarsson, som är en avpedagogerna på den nya naturförskolan.

– Det kommer bli två avdelningar, en för de minsta år 1-3, och en för det högre åldrarna 3-6, berättar förskolechef Monika Åkesson. Jag har haft en väldig tur som har fått en sådan kompetent personalstyrka. De sju pedagoger som vi kommer börja med på förskolan har alla ett intresse av verksamhet i naturen.

Naturförskolan, som inte bör förknippas med ur och skurverksamheter, använder naturen som en inspirationskälla och om materialet och uppgiften lämpar sig bättre för inomhusbruk flyttar de in projektet.

– Vi har mycket utrymme i våra inomhuslokaler där det bland annat kommer finnas inomhusateljé, rörelsehall och vattenateljé, berättar Monika. Barnen på förskolan kommer få en ökad förståelse för naturen, samt lära sig att ta hand om den. Deras sinnen kommer förstärkas och pedagogerna kommer finnas till för att vägleda dem när de själva upptäcker vad naturen och världen har att erbjuda.

Varför välja en naturförskola?

  • Färre konflikter uppstår mellan barnen när de har ett större område att vara på.
  •  Är barnen ute på förmiddagen äter och sover de bättre sen.
  •  Det blir färre sjukdagar för barnen eftersom smittspridningen minskar.
  •  Barnen lär sig om naturen på ett annat sätt när de får vara i den.

Text & bild: Veronika Brink

 

Föregående artikelFrån möbelmekkat Vinslöv till Hässleholm
Nästa artikelHedvig & Hedda – nu även i Perstorp