Under september månad har Magnus Mårtenssons alster stått på Biblioteket i Vinslöv för allmänheten att beskåda och njuta av. Temat har varit Afrika och man har bland annat kunnat se zebra, lejon och giraff på de vackra fotografierna.
– Det var i juni i år som jag var i Sydafrika i två veckor och tog de här bilderna, berättar Magnus. Det är min första stora utställning. I fjor hade jag också en mindre utställning på Hästveda julmarknad. Bilderna jag ställde ut där var på björnar, örnar och vargar som jag fotograferade vid den finsk-ryska gränsen förra hösten. Till denna vintern ska jag fotografera fler örnar.Afrikansk skrikhavsörnElefantpar
Magnus Mårtensson är 29 år gammal och bor i Hässleholm. Han jobbar inte med fotograferingen på heltid, utan jobbar vanligtvis i Önnestad.
– Fotograferingen är en rolig hobby, berättar Magnus som gärna kategoriserar sig som sport- och naturfotograf.
Intresset för djur och natur har bara växt fram under åren, likaså har fotograferingen.
I december åker Magnus och några till, bland annat några han träffade i Sydafrika till Uganda för att fotografera de utrotningshotade bergsgorillorna. Här kommer de även försöka få bild på schimpanser, trädklättrande lejon, flodhästar, krokodiler och andra djur.
– Tyvärr är det så att många djur idag är utrotningshotade. Många arter har minskat kraftigt och det finns bara ett fåtal kvar. Gorillorna och noshörningarna är några av dem. Populationen av noshörningar har minskat med 90 procent sedan 1970-talet, bara hittills i år har 380 stycken noshörningar dött på grund av tjuvjakt i Sydafrika. Framförallt används hornen till potenspiller i Kina men även till dolkskaft. Den senaste ”innegrejen” i Vietnam är noshörningshorn i pulverform som man kan beställa till sin drink eller i sitt glas rödvin ute på krogen, så man inte blir bakfull dagen efter. Helt sjukt! Lejon och tigrar har också minskat så otroligt mycket de senaste 50 åren. Exempelvis fanns det 450 000 lejon för 50 år sen, idag är det nere på 20 000. Tigrar fanns det 45 000 för 50 år sen och idag 3 000 kvar. Jag vill hinna uppleva och ta bild på dessa fantastiska djur innan det är för sent.
Magnus Mårtensson finns på facebook under; Fotograf Magnus Mårtensson och han har en hemsida där han lägger upp information om fotograferingen; www.mm-foto.se. På facebooksidan och hemsidan kan man också göra beställningar på Magnus fotografier.

Text: Veronika Brink
Bild: Magnus Mårtensson

Föregående artikelMirka gör dig naturligt vacker!
Nästa artikelNyeby Bygg – 10 års jubilerar