BromöllaNattvandrarna Berit och Carina med de välkända orangea jackorna.
Nattvandrarna låter kanske lite obehagligt när man hör det bara sådär, men tvärtom. Nattvandrarna finns som hjälp och trygghet för främst ungdomar, men även de som fyllt 18 och behöver hjälp av något slag.

På stora evenemang som Sweden Rock Festival, Holjemarknad och Killebom finns nattvandrarna runt hörnet när hjälpen eller kanske stödet behövs. Nattvandrare finns på många andra ställen i Sverige men just i Bromölla behövs nu fler som är intresserade av att nattvandra.
I starten var det mest skolavslutningar som nattvandrarna var ute på men det har även blivit storhelger som halloween, valborg och självklart större evenemang och festivaler.
Intresset för att nattvandra har dock minskat efter hand och det kan bero på att nattvandrarnas barn själva har blivit vuxna och inte behöver bevakas. Men nattvandrarna vandrar inte bara för sina egna barn utan allas ungdomar och det är något som Carina Svensson och Berit Axelsson berättar om. Nattvandrarna är vuxna som bryr sig med sin närvaro och skapar förtroende bland barn och ungdomar.
En bra sak värd att nämna är att nattvandrarna har en speciell telefon med sig, så om ens egen telefon inte fungerar och man måste ringa hem eller leta efter en kompis, kan man låna den. Nattvandrarna hjälper till att plåstra om, prata, ringer efter hjälp och allt annat som man kan tänkas behöva hjälp med.
Det behövs nya nattvandrare som kan fortsätta hjälpa våra ungdomar. Man kan bli nattvandrare om man är 18 år och då måste man nattvandra med mer erfarna nattvandrare. Det är inte bara föräldrar som kan nattvandra, utan mor- och farföräldrar är också välkomna att hjälpa till. Som nattvandrare kan man inte agera som polis, väktare eller socialarbetare, man kan därmed aldrig ingripa i bråk. Det som är mycket viktigt som nattvandrare är tystnadsplikten, man får inte berätta för någon det man upplever. Trygghet är något som de ligger stor vikt på.
Den 26 oktober kommer nattvandrarna ha en kampanj som heter ”Tänk Om”. Utanför Systembolaget och ICA kommer nattvandrarna tillsammans med IFÖ Bromölla dela ut flygblad som handlar om att man inte ska köpa ut till sina barn.
Infoträff för intresserade nattvandrare kommer ordnas måndagen den 1 oktober klockan 19.00 i Rias lokaler i Bromölla. Här går man igenom vad det innebär att vara nattvandrare, samt bjuds det på kaffe och kaka. Om man vill kontakta nattvandrarna i förväg kan man göra det på Rias telefon: 0456-213 95 eller maila till; bax_50@hotmail.com eller carina.b.svensson@helamanniskan.se

Text & Bild: Veronika Brink

Föregående artikelBromöllas Centrala tjejmodebutik firar 20 år i branschen
Nästa artikel2-dagarsresa till Burg med vinprovning.