Bromölla
Det känns alltid tryggt att veta att någon där ute vakar över dig. I samarbete med Bromölla kommun och polisen håller den ideela organisationen Nattögat ett extra öga öppet efter mörkrets inbrott.

Nattögat hjälper till att verka brottsförebyggande och förhindra skadegörelse runtomkring Bromölla genom att vara ute och cirkulera nattetid. Fokus ligger främst på helgerna men även vardagar är medlemmarna ute och kör.

Kommunen förser föreningen med en bil som sedan bemannas med två personer. Man kör alltid i par, dvs. två och två för att allt ska kännas så säkert som möjligt. Ingen tidigare erfarenhet behövs utan alla kan vara delaktiga. Om man inte har körkort går det alltid att åka med som passagerare och hjälpa till att hålla uppsikt.

– Ju fler vi är som kan turas om att köra, desto mer sällan kör man. Vi har alltid ett körschema som alla är med i, berättar Roger Andersson, ordförande och eldsjäl i Nattögat. Innan vi kör ut tar vi kontakt med polisens inre befäl och Securitas, så att de vet om det.

Eftersom föreningen är helt ideel förlitar den sig på att enskilda människor hjälper till och är delaktiga. Tillsammans kan alla arbeta för att göra samhället till en säker plats för både gamla och unga.

– När föreningen startade år 2005 fanns det 80 medlemmar, men nu har antalet minskat till 50 stycken. Vi behöver fler som kan hjälpa till att engagera sig, förklarar Roger. Roger understryker också att det handlar om att rapportera, att aldrig ingripa och alltid hålla sig på ett behörigt avstånd.

Nattögat söker dig som bor i Bromölla men även i ytterområden som Gualöv, Näsum, Nymölla,Valje och Edenryd. Intresseanmälan går att göra på nummer 0456-48907.
Ett möte för allmänheten kommer att hållas senare i oktober där alla som är intresserade är välkomna. Exakt datum är däremot ej satt.

 

Text: Lotta Bjärlestam
Bild: Patrik Lundin

Föregående artikelHantverks- och skördedag 7 september
Nästa artikelIngen mer tandläkarskräck