– Gott nytt år. Hoppas du fått en bra start. Kanske rent av en rivstart. Själv är jag inte i balans. Mer vilsen än vanligt. Kan inte samla tankarna och blicken är tom.  Jag har slutat snusa …

Ett kraftprov på det personliga planet pågår som vanligt strax efter nyår och alltid med samma utfall.  Mr Hyde vinner på teknisk knock efter någon vecka. Första pris är en grov portion. Dr Jekyll står jämte och menar att om han bara hade velat så hade han vunnit.

Detta skådespel, detta drama, är en konst. Konsten att lura sig själv. I år siktar jag på att bryta detta mönster. Att sikta så ingår i spelet …

Det finns fler mönster, inte bara personliga, som jag vill bryta. Tänker närmast på vår höga ungdomsarbetslöshet. Några trumfkort har jag inte men väl en stor vilja. Det är det många som har, inte minst alla vi som är med i Arbetsmarknadsrådet. Tillsammans skall vi försöka få ut max av våra tilldelade resurser. Dags för kraftsamling när vi träffas nu i dagarna. Sen vore det bra med en konjunkturuppgång också. Lite medvind hade inte skadat. Vår Näringslivsplan har varit på remiss i Näringslivsrådet och är nu på väg till Kommunstyrelsen för beslut.  Allt vi gör kan säkert göras bättre men vi fortsätter på inslagen väg. Vi har en plan och vi tror på den. Planen är mer som ett ramverk så det finns alltid utrymme för nya tips och idéer. Ring eller maila mig gärna med synpunkter och inspel.

På tal om inspel så dök han upp igen, strax före jul. Ernst. Han finns inte på riktigt. Han måste, likt Boxer- Robert, vara ett resultat av modern teknik. Bestämde mig snabbt för att inte göra något av det han hittade på. Man vill ju markera var man står. Ibland är detta lättare sagt än gjort. Som när en katt flyttar in. Det hände på juldagen. Han är röd, heter Giggs och gillar livet. En skön lirare som bryter mönster hela tiden. Både egna och andras. Men det är okey. Jag kan ju skylla på honom den dagen jag väljer att återvända in i nikotinträsket…

God fortsättning !
Per-Anders Green

Näringslivschef


Två frukostmöten sen sist…Glada gäster på LuciadagenTobias informerar om smugglarrundan
Fjolårets sista möte i Frukostklubben ägde rum på Iföhus den 13:e december.  På programmet stod lite blandade nyheter från såväl lokala som regionala aktörer. Drygt 40 gäster fick ta del av denna mix som serverades av representanter från kommunen, Gränslösa Företagare, Ung Företagsamhet, Skånes Ess, LRF samt Svenskt Näringsliv.
Mötet avslutades traditionsenligt med liten julklappsutdelning.

Årets första frukostmöte ägde rum den 10 januari då två nya satsningar presenterades. Ett inom arbetsmarknadsområdet, Kompetensare 2.0, och ett kopplat till att cykla i vår region, Sydostleden. Bengt Nordlind och Patrik Nilsson inledde med information  om konceptet Kompetensare vars målgrupp är arbetslösa ”ungdomar” mellan 16- 29 år. Tio kommuner deltar i projektet och Bromölla bildar ett delområde tillsammans med Olofström och Karlshamn. Arbetslösa ungdomar kommer att få söka plats i projektet som innehåller såväl utbildning som praktik. Ett nära samspel med näringslivet är direkt avgörande för framgångar i denna satsning som startar upp i mars månad. Vill du veta mer så ring jobbcoach Patrik Nilsson på Arbetsmarknadsenheten, tel 0709- 171 097. Tobias Delfin och Stefan Apelros  från kommunen tog vid och informerade om Sydostleden, en ny cykelled på 27 mil mellan Växjö och Simrishamn.

Kommunens del kommer att benämnas Smugglarleden och innefatta ca 20 km cykling.  Man siktar på att hålla hög internationell standard både vad gäller säkerhet och beläggning.

Vill du veta mer, ring turismsamordnare Tobias Delfin, tel 0709- 171 254.

Kommunens största arbetsgivare …

I Bromölla kommuns näringslivsplan återfinns årligen en förteckning över de tio största arbetsgivarna sett  till antalet  arbetsplatser i kommunen.  Listan nedan är daterad den första december 2011 och nämnas bör att vi redan nu vet att siffrorna kopplade till Nymölla Bruk och LB-Hus kommer att förändras under året. Om aviserade  uppsägningar och varsel  faller ut hamnar Nymölla Bruk på ca 600 anställda och LB-Hus på knappt hundra.

Arbetsgivare Anställda Verksamhet
Bromölla kommun

845

Offentlig verksamhet
Nymölla  Bruk

728

Pappersmassa, papper
Ifö Sanitär AB

390

Sanitetsporslin, plastprodukter
Logica

260

Datatjänster
LB-Hus AB

136

Småhustillverkning
Ifö Ceramics AB

109

Keramiska isolatorer
Ica Maxi

77

Stormarknad
Ifö Electric AB

48

Säkringar, keramisk belysning
Bromölla Ställningsmontage

40

Uthyrning & montering av byggnadsställningar
Bromölla Möbelaffär

37

Möbelförsäljning

Vill du få besök ?

I kommunens näringsliv plan betonas vikten av att regelbundet och ofta göra företagsbesök. Minst femtio st sådana skall göras under året och det är i huvudsak Per- Anders Green, Åke Hammarstedt och Lotta Hellström som är ”ute på fältet”.  Självklart är även andra tjänstemän och politiker också ute på besök i speciella sakärenden.  Vill du och ditt företag att kommunens företrädare kommer på besök ?
Kontakta då Per-Anders via e-post per-anders.green@bromolla.se

Föregående artikelNurs Livs – En bit av Asien
Nästa artikelEn fantastisk upplevelse