_SC_0046_1-CMYKKristianstad
Fröknegårdskolans duktiga musikklasser sätter även i år upp ett traditionellt Luciatåg, med tre konserter i Konserthuset. Lärare, föräldrar och framförallt ungdomarna själva lägger ner sin själ i att skapa en värmande julstämning.
Alla Fröknegårdskolans musikklasser samlas för att göra det årliga, vackra Luciatåget, som kanske bättre beskrivs som tre hejdundrande Lucia- och julkonserter, med många klassiska och nya element. 157 stycken elever deltar i år och årets tema är Stjärnan och de tre vise männen.
– Tidigare år har vi haft tema Änglar, Renar och Lussebullar, berättar musikläraren Karin Mattsson. Och varje år spelar killarna i 9:an upp en rolig sketch som är knuten till temat.

Planeringen för Luciakonserterna börjar kring skolans terminsstart och Karin och musikläraren Anneli Walther Olsson försöker att förnya repetoaren så att den känns fräsch varje år, samtidigt som konserterna behåller sin känsla för tradition och julstämning. En sång som alltid är med är Personent hodie, en julsång på latin från 1500-talet som musikeleverna förbjudit sina lärare att byta ut och som de alla ser fram emot att sjunga.
– Barnen är otroligt duktiga och vi övar mycket inför Luciakonserten, säger Anneli. Vi har också mycket hjälp av Föräldraföreningen Kristianstads Musikklasser, utan deras engagemang hade vi inte kunnat göra så bra konserter som vi gör!

Föräldraföreningen bidrar bland annat med en pappakör under Luciakonserterna som stöttar killarna i deras stämmor och sånger. Föräldrarna stöttar även med logistik och andra saker, bland annat att se efter mobildagiset, förbränna ljus, sätta upp affischer, agera brandvakter och skrapa stearin som droppat på golven.
– Vi kommer ha tre olika Lucior, en för varje konsert, avslöjar Karin. Det är för att så många av 9:orna som möjligt ska få chans att vara Lucia, eftersom Luciakonserterna är de näst sista konserterna de gör innan de går ut skolan.

Är det inte svårt att planera och utföra så här stora konserter?
– Vi har vanan inne, ler Anneli. Det är dessutom bra att vara två, så att vi kan turas om att leda och stötta eleverna i stämmorna.

Missa inte Fröknegårdskolans fantastiska Luciakonserter. Den första går av stapeln den 5:e december, klockan 06:30. Den andra kan ses på lördagen den 6:e december, klockan 08:00, och den sista visas också den 6:e december, klockan 22:00. Varmt välkomna!

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelSödra Sveriges största belysningsvaruhus Ljus & Miljö
Nästa artikelBlockstad – ett virtuellt Kristianstad