_SC_0007-CMYKKristianstad
Som en del i 400-årsfirandet ville stadsbyggnadskontoret i Kristianstad hitta ett sätt att engagera fler ungdomar i att utveckla staden. Till sin hjälp tog de det populära datorspelet Minecraft.
Med hjälp av stadsbyggnadskontorets kartdata konstruerade en konsultfirma delar av Kristianstad i spelet Minecraft, ett spel där en eller flera spelare kan bygga om sin spelvärld med hjälp av fyrkantiga block. Lantmätarna David Svantesson och Toomas Randsalu, projektledare för projektet Blockstad400, är imponerade av vad spelarna byggt i den virtuella kopian av Kristianstad.
– Servern är öppen för allmänheten till och med den siste december, berättar David. Alla som har en kopia av spelet kan logga in och spela där.

De som vill kan få en egen tomt tilldelade sig, som de kan bygga vad de vill på. Det finns även ett fribyggarområde, nämligen den gamla soptippen på Härlöv, där spelarna kan bygga större projekt.
– De har byggt riktigt intressanta saker i Blockstad, bland annat ett flygplan som står still i luften och en berg-och-dal-bana, säger Toomas. Det är roligt att se spelarnas engagemang och idéer. Det är många av dem som bygger på höjden, till exempel, och det är intressant.
– Vi kommer ta till vara på deras idéer och lösningar, fortsätter David. Tanken är att vi ska kunna använda deras kreativitet som en förstudie över områdena, för att se vad stadsbyggnadskontoret ska kunna utveckla härnäst och för att väcka intresse för stadsbyggnad.

För den som är nyfiken på projektet finns det en utställning i rådhusets foajé, som lyfter fram Kristianstads dåtid, nutid och framtid ur ett stadsplaneringsperspektiv. Där finns även en dator där man kan se sig omkring i Blockstad på riktigt.

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelMusikklasserna bjuder på ljuv musik inför Lucia
Nästa artikelSisters International hjälper utsatta kvinnor