Med sin gitarr, sitt munspel och sina cowboyboots åker han omkring för att underhålla. Det viktigaste är rösten och gitarren fungerar bara som komp. Men munspelet vill han inte gärna vara utan då detta ger en särskild känsla till musiken.

Mannen under cowboyhatten är Tim Earle som är bördig från Hampstead i norra London. Här har han gått på teaterskola och utbildat sig till skådespelare. Alla skådespelare i England är frilansare och på den tiden när han började sin karriär var det inte helt enkelt att få arbete.

Ett av jobben som han dock hade var bland annat att läsa ”hemmafrustorys” (som han lite skämtsamt kallar det) i radiokanalen BBC. Detta gick ut på att läsa historier som någon författare hittat på. Bland annat nämner han en story som han kommer ihåg där en liten kille kommer på att jultomten inte finns på riktigt.

För 31 år sedan kom han till Sverige för första gången. Han var ute på turné med en engelsk teatergrupp som alltså turnerade med en  lika engelsk pjäs. Innan de skulle åka hem gick Tim in i en affär för att köpa med sig en present hem till familjen. Detta var strax innan jul och butiksbiträdet började slå in presenten i paket. Tim blev så chockad och glad över handlingen att han fick den inslagen (vilket man inte fick i hans hemland) att när biträdet i nästa sekund frågar om han hört att John Lennon var död visste han inte om han skulle skratta eller gråta. Han var överväldigad över att någon var så vänlig att hon slog in hans paket samtidigt som han fick ett dödsbesked. Någon liten kontrast kanske. Men detta kom att bli ett starkt minne från Sverige.

I England fanns alltså inga arbeten och när Tim åter igen fick chansen att åka till Sverige landade han i Linköping där han mötte kvinnan som senare skulle bli mamma till hans tre barn. Sedan dess har det  bland annat blivit arbete på Vasateatern där han spelade en sexgalen skotte som av misstag råkade pussa på Carl Gustav Lindstedt. Han har medverkat i tv-programmet Cleo tillsammans med Susanne Reuter och även spelat ihop med Ulf Malmros och Kjell Bergqvist.

Förutom skådespelartalangerna har han en förkärlek till röster och dialekter, vilket han är väldigt duktig på. Idag hjälper han svenska skådespelare som vill öva upp sin engelska för att få det rätta uttalet när de i sin tur ska spela in filmer utomlands.

Musiken står alltså högt på Tims lista och det är den han vill ut och förmedla till omvärlden. Han spelar på allt från födelsedagar, bröllop och begravningar till pubar och andra ställen där man kan tänka sig att han passar in. En blandning av covers där Niel Young och Bob Dylan är några av artisterna.

Kärleken har nu tagit honom från Stockholm till Karlshamn.  Här sitter han och skriver egna låtar som han antingen framför själv eller överlåter till någon annan. En engelsktalande cowboy har landat i stan. Ser du en man komma gående på en gata med cowboystövlar och gitarren i högsta hugg så kan det vara Tim Earle…

Text & Bild Paulina BengtssonTim Earle

Föregående artikelFjärde generationen driver AB Karlshamns Byggnadsglas
Nästa artikelDen lilla butiken för dina sinnen