Näsum
Bered er på att få höra musik som troligtvis aldrig nått era öron tidigare. Torsdag kväll den 24 oktober på FN-dagen samarbetar Näsums församling med  Nduguföreningen och sånggruppen Malenka i en konsert i Näsums kyrka till förmån för byarna i Kizagaområdet i Tanzania.

Musikgruppen Malenka från Sölvesborg kommer tillsammans med Näsums församlings kör framföra folkmusik från bland annat Bulgarien, Makedonien, Afrika, USA, Finland, Turkiet, Irland, Grekland och Haiti .  Per Nilsson som är känd barnboksförfattare och väldigt involverad i Malenka kommer även spela på olika lokala instrument från byn Kizaga. Bouzouki, tabla, dragspel, fiol, bas, gitarr, mandolin är exempel på några av de instrument som Malenkas tolv medlemmar spelar.

Under kvällens lopp kommer det även finnas möjlighet att ta del av de fina handarbeten av korgar som kvinnorna i Kizaga tillverkat. Alla pengar från kvällen kommer oavkortat gå till att stödja biståndsarbetet i området.

Nduguföreningen startade för över 10 år sedan i Olofström och har ett nära samarbete med Kizagas byråd där de inriktar sig på fem målområden; utbildning, hälsa-och sjukvård, landsbygdsutveckling, miljövård och vattenförsörjning. Ndugu betyder “kamrat” på Swahili och föreningen jobbar för att ge människor hopp och möjlighet till ett liv utan fattigdom. De arbetar tillsammans med invånarna och lokala aktörer i byn Kizaga och omgivande byar i Tanzania. Föreningen har nyligen fått ihop pengar till att bygga en sjukstuga som även fem närliggande byar använder sig flitigt av. År 1999 belönades föreningen med Sölvesborgs kommuns kulturpris för sina insatser. Det är fritt inträde till konserten och alla är självklart välkomna! Kom och låt er bli hänförda av musiken och skänk samtidigt pengar som går till ett gott ändamål.

 

Text: Lotta Bjärlestam
Bild: Ulrika Persson

Föregående artikelBöckmans gillar kakor men älskar mat
Nästa artikelTai Chi – träning för både kropp och själ