Sölvesborg
Under helgen 14 – 15 september anordnade Wellness & Qi Center i Sölvesborg tillsammans med Klas Larsson ett helgläger med Tai Chi Chuan och Qi Gong för såväl nybörjare som mer erfarna utövare. I paketet ingick kost och logi på B&B Villa Orion, och under helgens gång blandades basövningar från både Tai Chi Chuan och Qi Gong.

Klas är en välkänd lärare och utövare av Tai Chi från Svenska Tai Chi Chuan Institutet. Han har mer än 30 års erfarenhet, och nästa år jubilerar han även med 30 år som lärare. Han började undervisa professionellt -84, och redan under det tidiga 80-talet började Klas intressera sig för Tai Chi. I samma veva som han började undervisa professionellt grundade han även Svenska Tai Chi Chuan Institutet. Med studier och utbildning inom både det kinesiska språket och kinesisk medicin är han omtalad och väl respekterad i Tai Chi-sammanhang.

Vad är Tai Chi?
– Tai Chi är en blandning av gymnastik, meditation och Qi Gong. Rörelserna ska utföras långsamt men samtidigt kraftfullt, i en serie som är flytande och obrutna. Tai Chi är även namnet på ying och yang-symbolen, som står för att kombinera den inåtriktade, meditativa Yin-energin med ett kampkonstmönster för att ge fokus och riktning för den utåtgående Yang-energin. Kort sagt handlar Tai Chi om balans, såväl kroppslig som själslig, förklarar Klas Larsson.

Vilka är fördelarna med Tai Chi?
– Tai Chi kan kallas för rörelsemeditation. Det ska utföras med avspänd kropp och avspänt sinne, men med djup koncentration, på ett sådant sätt att hela organismen stärks och balanseras. Genom att öka det fria flödet av Qi-energi arbetar Tai Chi på att återskapa balansen mellan människans fysiska, mentala och själsliga natur. Det motverkar stress och sjukdomar, leder till bättre hälsa och välbefinnande. Tai Chi Chuan, som är det fullständiga namnet, kan läras av alla oavsett kön, ålder och fysiska förutsättningar.

 

Text: Lotta Bjärlestam
Bild: Josefin Andersson

Föregående artikelMusik från världens alla hörn
Nästa artikelDolbyz bjuder upp till dans