Hässleholm
Cassandra Olandersson, Benjamin Johnsson, Gunnar Martinsson och Mircea Pisaltu har en sak gemensamt; istället för att sitta instängda på helgerna är de ute och rör på sig. Samtidigt delar de ut reklam. De arbetar för Svensk Direktreklam och har hand om egna distrikt där de ser till att trycksakerna hamnar hos de som ska ha dem.
Cassandra har arbetat i cirka två år, Benjamin i snart två månader, Mircea i två och ett halvt år och Gunnar är en riktig veteran med 20 år bakom sig. Beroende på hur stort distrikt man har och om där är flest villor eller lägenheter kan en runda ta cirka två timmar.
– Jag började dela ut reklam för att tjäna lite extra pengar, berättar Mircea. Men sen har jag fortsatt för att det är skönt att röra på sig.

Viktiga egenskaper för en utdelare är att man ska tycka om att vara utomhus, och klä sig efter väder, som den gamla devisen säger. Man ska också vara noggrann och duktig på att planera när man går sin runda.

Vad är roligast med jobbet som utdelare?
– När jag tar med min hund på rundorna hittar vi lekkamrater på vägen, säger Cassandra. Det är roligt!
– Jag tycker att det är bra att tjäna pengar vid sidan om skolan, svarar Benjamin.
– Jag är pensionär, berättar Gunnar. Att dela ut reklam är mer en hobby för mig, jag ser det inte som ett jobb.
– Jag tycker det är ett bra sätt att lära känna omgivningen och sitt område, säger Mircea. Det är extra roligt vid jul när man delar ut leksakskataloger och julreklam.
Lars Persson är ny ägare för Svensk Direktreklam i Hässleholm och de sköter distributionen av oadresserade försändelser i kommunerna Hässleholm, Perstorp, Östra Göinge, Osby och
Kristianstad sedan snart 15 år tillbaka.
– Vårt motto är enkelhet och flexibilitet, säger Lars. Vi kan hjälpa våra kunder med allt från idé och utformning till tryck och distribution.

Text: Petra Horning
Bild: Alexandra Aculov

Föregående artikelSwetec utökar sitt träningscenter
Nästa artikelSkräckromantik med Emil Sigfridsson