INFO-Bladet har träffat
artisten och musikalprofilen Emil Sigfridsson som just nu är aktuell med den svenska uppsättningen av Dracula på Kristianstads Teater. Musikalen hade premiär den 22 februari men spelas hela våren fram till 6 april.

Ni har nyligen haft premiär och din uppsättning av Dracula har fått strålande recensioner.  Hur känns det?
Det känns fantastiskt bra!

Den här gången är du enbart producent. Du brukar ju också synas som artist och skådespelare. Berätta.
Den här gången kände jag för att enbart producera och göra uppbyggnaden tillsammans med regissören David Rix. Det här med att producera är något som kommit mig närmare hjärtat ju fler musikaler det blivit.

Hur går det till när man bestämmer sig för att göra en musikal? Jag har förstått att det ligger oerhört mycket jobb bakom innan premiär.
Ja, det stämmer. Det tar ungefär ett år att göra en musikal, även om Dracula gått lite fortare. Det första är att säkra rättigheterna, därefter börjar processen med att översätta manus och låtar. Det skall börja snickras dekor på scenen, skådespelare skall rekryteras osv.

Hur många skådespelare finns med i uppsättningen?
Det är 16 vuxna och 3 barn.

Hur är det att involvera barn i musikaler? Är det stor skillnad jämfört med att hantera vuxna skådespelare i manusarbetet?
Det där var en jättebra fråga! Vi har alltid varit noggranna med att rekrytera barn som verkligen älskar att sjunga och verka på scen. En fördel med barn om man ska jämföra med vuxna är att de har mycket lättare för att lära sig sångtexter, manus m.m.

Totalt 19 skådespelare med mycket manus och låtexter inrepeterade. Hur förhåller man sig till sjukdomar exempelvis?
Peppar peppar, under alla musikaler jag gjort så måste jag säga att vi klarat det där nästan felfritt. Visst händer det att någon skådespelare är lite rosslig och kanske lite febrig. Men de har alltid lyckats att genomföra kvällarna ändå. Nu hade vi förvisso en skådespelare som fördärvade sitt ben, men där gick vår regissör David Rix in och tog den rollen.

Hur kom det sig att du bestämde dig för en musikal som Dracula?
Jag hade lyssnat väldigt mycket på musiken från den tyska musikalen. Fastnat för den. Tanken var att vi skulle göra en familjemusikal, men vi fick inte loss rättigheterna. Då slog vi till på Dracula istället.

Hur ser din framtid ut, Emil? Du hade framgångsrika år som popartist med genomslag i tv-serien Fame Factory. Är artistkarriären något du lagt åt sidan för musikal?
Det är väl något som automatiskt blivit så. Men jag gör en del spelningar som artist fortfarande. Gästar lite schalgerbarer m.m. Kyrkokonserter gör jag fortfarande med min pianist Jonas Svensson.

Men en ny pop-platta? Det kan vi glömma?
Ja, det kan vi. Den svängen har jag gjort. Men det var en jätterolig tid, men jag kände att den inte riktigt passade mig. Jag trivs bättre med det jag gör nu, men en musikalplatta hade varit kul att göra. Den kommer nog inom sin tid!

Tack för du tog dig tid Emil, och lycka till!
Tack ska ni ha! Vi ses!

Snabbinfo om Dracula:
Musikalen är baserad på ett av litteraturhistoriens absolut största och mest kända verk, Bram Stokers roman om greve Dracula. Mästerverket om vampyrernas vampyr tillhör den litterära genren skräckromantik tillsammans med andra kända verk så som till exempel Fantomen på Operan, Ringaren i Notre Dame, Skönheten och Odjuret.

Sagan om Dracula har filmatiserats flera gånger och mest känd är kanske Gary Oldmans tolkning av titelrollen i filmen från 1992. Vampyrer har under de senaste åren varit högaktuella i film och tv-serier. Twilight och True blood är ett par exempel som givetvis har inspirerats av historien om Dracula.

Kompositör till musikalen Dracula är Frank Wildhorn som står bakom Broadwaysuccéer som bland annat Jekyll & Hyde och The Scarlet Pimpernel.

Dracula utspelas i slutet av 1800-talet i den viktorianska eran. Engelsmannen Jonathan Harker blir skickad av sin advokatfirma till Transylvanien för att bistå deras klient, greve Dracula som vill flytta till London. Väl framme i slottet blir Jonathan grevens fånge. Han inser först då vilka övernaturliga krafter Dracula besitter och vad hans egentliga mål i London är, nämligen att förföra Jonathans trolovade, Mina Murray. Jonathan måste nu försöka fly och stoppa Dracula innan det är försent.

Text: Christoffer Lundin
Foto: Amanda Sigfridsson

Föregående artikelMotionera och tjäna extra pengar samtidigt
Nästa artikelLax- och romtårta på två sorters lax