Hässleholm
Ung Företagsamhet är en ideell organisation som finns i hela Sverige. De har ett nära samarbete med både näringsliv och skola för att utbilda ungdomar i konsten att driva egna företag. ”Vi tror på unga människor och vi vill att de ska tro på sin egen företagsamhet”, står det på Ung Företagsamhets hemsida.

Och de är inte de enda. Sparbanken 1826 är guldsponsor till Ung Företagsamhet i Skåne och engagerar sig gärna i UF-företagen och hjälper ungdomarna att genomföra sina affärsidéer.
– Jag var själv en UF-företagare när jag gick i skolan, berättar Malin Nyman på Sparbanken 1826 i Hässleholm. Och nu har jag arbetat med UF-företag genom Sparbanken i snart tio år. Det är väldigt positivt och roligt att vi får vara med och engagera oss från början till slut!

I september anordnades det en lokal kick-off i Hässleholm där mellan 50-60 elever deltog. Allt som allt är det ca 15 lokala UF-företag som ska försöka genomföra sina affärsidéer.
Sparbanken 1826 bidrar bland annat genom att vara med i jurygrupper när det delas ut priser till UF-företag och sponsrar med sina tjänster. Det rör sig både om rådgivning, kortare utbildningar och föreläsningar, samt banktjänster som Internetbanken, Telefonbanken Företag, Bankgiro och Företagskonto. Förra året var det cirka 90% av de lokala UF-företagen som tog del av Sparbanken 1826s erbjudande.

– Ungdomarna är så engagerade och deras idéer är fantastiska, säger Malin varmt. Ett år var det några killar som startade ett företag med affärsidén att ha smör på tub, en bra idé som drevs vidare i handelsbolag, men tyvärr aldrig fick en bra lösning. På Internationella programmet kan man också starta ett UF-företag för att samla in pengar att använda vid fältstudier i det land de besöker genom skolan. Tidigare har elever finansierat till exempel en vattenpump i Thailand. Några andra elever finansierade bygget av en ny skolbyggnad i Indien och förbrukningsmaterial till denna genom sina UF företag.

Får du avslöja vilken företagsidé du tycker låter intressantast i år?
– Det är ett par killar som har idén att göra en portabel elmotor till cyklar, som man kan ta med sig och koppla till vilken cykel som helst! Elcyklar är ju ganska dyra, medan tanken med den här motorn är att den ska vara ett billigare alternativ, svarar Malin.

Den 15:e november hölls Företagsgalan i Hässleholm, där priset för bästa Affärsplan delades ut till ett UF-företag med följande motivering: Ett påhäng som kan dra iväg både fysiskt och ekonomiskt. (Det är en lös påhängsmotor för cykel som drivs med batteri.)

Vinnande UF Företag.
Företag: ACid UF
Axel Jönsson och Charlie
Andersson

En tradition är att UF företagen kommer och visar upp och säljer sina produkter inne på banken på julskyltningen, det här året hålls julskyltningen 1/12 och redan är det flera UF företag som anmält sig. Passa på att titta inom och möt Hässleholms unga, men innovativa entreprenörer!

Text: Petra Horning
Bild: Privat

Föregående artikelDen pigga 100-åringen Hässleholm
Nästa artikelFototävling med Tyringes fotoklubb