Hässleholm
Nästa år firar Hässleholms stad 100 år, samtidigt som kommunen firar 40 år. Detta ska firas med dunder och brak på olika sätt under hela 2014.

Jubileumet tar avstamp redan på dagen på nyårsafton, med trevliga evenemang på kultur-huset där besökare i alla åldrar är varmt välkomna. På kvällen kommer det bli en stor konsert med housemusik på torget, med lokala DJ:s som firar in det stora jubileumsåret.

Lars Härstedt Salmonson är projektledare för jubileums-kommittén, som består av representanter från de olika förvaltningarna i kommunen, bland annat kultur och skola. Det är han som är spindeln i nätet och som knyter ihop trådarna med alla evenemang som ska fira Hässleholms födelsedag.

– Vi ska samarbeta med Kristianstad, som också har jubileum nästa år, berättar Lars. Till exempel ska ett historiskt ångtåg gå mellan städerna. Vi tittar också på att anordna bilrally och andra populära evenemang tillsammans. Våra jubileer är ett ypperligt tillfälle att stärka banden mellan våra städer och lyfta vårt samarbete för ökad tillväxt.

Det är ett minst sagt fullspäckat schema under nästa år. Kyrkan firar nämligen också 100 år och de ska samarbeta med jubileumskommittén för att under Birgitta Roslund, som är kyrkomusiker i Hässleholm, hålla en jubileumskonsert.

– Planen är att det ska bli en sorts hemvändarkonsert, avslöjar Lars. Och då bjuda in stora musiker, kompositörer och sångare som är bördiga från Hässleholm.

Skolan har fått ett eget uppdrag, nämligen att blicka framåt, hur ser framtiden ut för Hässleholm som stad och som kommun inom olika områden. Fråge-ställningarna kommer bland annat från näringsliv och stora näringsidkare i kommunen, samt föreningar och andra engagerade parter. Barnen och ungdomarna ska svara på riktiga, skarpa frågor, och ge svar som ska hjälpa till att utveckla staden och kommunen i den riktning som invånarna vill.

Inom idrotten kommer det läggas mycket fokus på nya tävlingar för framförallt damer, och Hässleholm har många engagerade föreningar som ska hjälpa till att lyfta jubileumet under året.
Det planeras även en intensiv kulturhöst under 2014, med 100 olika evenemang på 100 timmar, som anordnas av studieförbunden i samarbete med kulturförvaltningen. Vart man än vänder sig blir det ett roligt och intressant firande av Hässleholms födelsedag.

Vad ser du själv mest fram emot under jubileumsåret?
– Jag ser fram mot att kunna ta del av allt som händer i Hässleholm, ler Lars. Och att få visa fram alla intressanta och spännande saker som sker här.

Under våren släpper AM Tryck en fotobok som visar stadens hjärta och själ, i samarbete med Hässleholms äldsta föreningar. Det har grävts djupt bland föreningarnas bildarkiv för att lyfta fram stora och minnesvärda ögonblick ur Hässleholms 100-åriga historia.

“Tillsammans” är nyckelordet för Hässleholms jubileum, det är väldigt uppslutning med engagerade människor från kommunens alla hörn. Det kommer utan tvivel att bli ett hejdundrande firande under hela 2014.

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelSuccé för traktorrace i Nävlinge
Nästa artikelMed Ung Företagsamhet i fokus