Karlshamn
Att plocka upp en pil, lägga den tillrätta på bågen, ta ett djupt andetag, sikta och skjut. Det är inte så lätt som man tror, det fick INFO-Bladet reda på under besöket hos Karlshamns Bågskytteförening.

Karlshamns Bågskytteklubb startades 1955 och hade då 32 medlemmar. En av dessa medlemmar är Egon Strömberg. Det var gamla kompisar till Egon som gjorde att han fick upp intresset för bågskytte. Han köpte sin första båge 1955 och gick med i klubben 1956 och är aktiv medlem sedan dess.
– Jag har tagit 4 SM-medaljer genom mina år och 1965 blev jag svensk mästare i jakt- och fältskytte, berättar Egon.

Roger Mauritzon, som är ungdomstränare, är en bågskytteutövare som var med på det ljuva 80-talet.
– Jag började i klubben under 80-talet, då den var som störst. Jag köpte egen båge och den har äran att tjäna mig fortfarande, fast jag ibland har tankarna på att man kanske borde skaffa sig en ny, säger Roger.

Han hade ett uppehåll på 20 år men när hans dotter Julia Mauritzon började i Karlshamns Bågskytteklubb så vaknade hans gamla intresse till liv igen. Han började i klubben på nytt där han nu är tränare för ungdomarna.

Ungdomarna deltar flitigt i tävlingar, både lokalt och runt om i Sverige, och med sig hem har de både en och två medaljer.
– Vi ska på en tävling i Sträng-näs 28 februari – 2 mars. Då är det 5 stycken ungdomar från vår klubb samt 3 av oss ledare som åker, säger Erik Carlsson, som är ordförande för klubben.

Även Erik fick upp ögonen för bågskytte tack vare sina döttrar.
– Jag började på äldre dagar och det har hållit i sig trots att mina döttrar har blivit vuxna och flyttat, säger Erik.
Det är full aktivitet året runt då man under vintersäsongen skjuter inomhus. När sommar-säsongen drar igång finns möjligheten att utöva skogs-skytte, vilket innebär att man går en slinga i skogen och skjuter på diverse plastdjur som står utställda i skogen.
– Det är många som börjar i knattegruppen vid 10 års ålder. Är man yngre kan bågen vara för stor att hantera. Men uppåt i ålder har vi inga begränsningar, berättar Erik.

Att tänka på vid bågskytte
1. Givetvis är pilbågen ingen leksak.
2. Man får bara spänna bågen på skjutlinjen vänd mot tavlan, oavsett om man har en pil på bågen eller inte.
3. Man är själv ansvarig för att ingen befinner sig framför skjutlinjen eller bakom det tavelunderlag man ska skjuta mot.
4. Som nybörjare bör man ha en erfaren ledare med under skjutningen.

Karlshamn Bågskytteförening hälsar alla varmt välkomna att prova på, oavsett ålder.

Text & Bild: Sarah Petersson

Föregående artikelRovdjuret lever!
Nästa artikelTvätta bilen när det passar dig