På en gör-det-själv-anläggning tvättar man bilen när det passar en själv. Det går snabbt och det är både billigt och miljövänligt, och vem uppskattar inte det nu för tiden?

En anläggning består av olika tvättprogram, oftast 5 stycken. Man använder polletter som betalning och de köper man i växlingsautomaten som finns i anslutning till anläggningen. Till en normaltvätt går det år 2-3 polletter. Efter att man stoppat in betalpolletten, så börjar man med att spola av bilen med högtryck som innehåller kallavfettning. Det löser enkelt upp saltpartiklar och olja på bilen. Under sommartid använder man ett medel som lätt tar bort insekter som fastnat på fronten och rutorna.

Därefter väljer man program 2 som är borstprogrammet. Borsten producerar 250 liter hetvatten per timme och det för att hela tiden hålla borsten ren från smuts som kan repa lacken på bilen. Tvätta av hela bilen men undvik fälgarna och tvätta de med högtrycken istället.

Sedan går man till program 3 som innebär att man spolar av hela bilen igen, fast denna gång med kallvatten. Det är viktigt att man får rent bilen från bilschampo.
I steg 4 lägger man ett vaxskydd. Detta skyddar bilen från smuts längre och gör det lättare att tvätta bilen nästa gång. Kan med fördel även användas på speglar och rutor.

Avsluta tvätten med program 5 som är en snabb ytbehandling. Det är ytterligare ett lager vax som är utblandat med avrinningsmedel. Här används vatten som är fritt från mineraler och salter vilket gör att man inte behöver torka av bilen med sämskskinn. Använd gärna på rutor och speglar för att göra dessa klara och vattenavvisande.

Tänk på att även bilens insida behöver vård. Passa på att använda den kraftfulla dammsugaren som finns till hands på anläggningen. Man betalar på samma sätt som tvättprogrammen.

 Text & Bild: Sarah Petersson

Föregående artikelMed tavlan i sikte
Nästa artikelBygg tryggt med Franssons Bygg