Julen är en högtid man firar ihop med familjen medan nyår firar man gärna med vännerna och mer exklusiv mat. Gärna en flaska champagne att skåla med vid tolvslaget, skjuta några raketer eller varför inte ge varandra en nyårspuss.

Folk har alltid trott på övernaturliga väsen, och under nyårsnatten trodde man att de hade som störst kraft. Om något ont hade hänt det gångna året så sköt man med bössan för att skrämma iväg ondskan så den inte följde med in i det nya året.

Det nya årets första dag kunde sia om hur det kommande året skulle bli. Om himlen var röd drog det mot sorg, oväder och dålig skörd för bönderna. Om årets första besökare i huset var en man förde han lycka med sig. Om det däremot var en kvinna drog hon med sig olycka. Man sökte även efter svar om framtiden genom att smälta tenn eller stearin, hälla det i kallt vatten och sedan studera figurerna som bildades.

Men i dagens firande bryr man sig inte mycket om att spå in i framtiden. Vid tolvslaget ger de flesta ett nyårslöfte inför kommande år och himlen fylls av raketer. Traditionellt sett ska man avfyra sina första raketer efter tolvslaget, för att fira in det nya året. Men på senare år är det många som skjuter sina raketer redan på nyårsaftonens kväll, för att fira att det gamla året går mot sitt slut.

En viktig sak att tänka på är att det varje år är ca 300 personer som skadas allvarligt i samband med raketer. Ta det försiktigt och läs vilka regler som gäller för raketskjutning i just din kommun.

Text: Sarah Petersson
Bild: Privat

Föregående artikelLägre bränsleförbrukning
Nästa artikelLåt Bilin ta hand om din bil