Från husvagnen serverar Inka kaffe och läckra bakverk.

Kristianstad
Ing-Marie “Inka” Johansson har alltid fascinerats av naturen och växter, redan som liten. Den 29:e maj i år slog hon upp portarna till Inkas i blom, en plats för avkoppling och gemenskap, och framförallt njutning.
Inspiration till sitt café har hon hämtat från liknande mysiga oaser hon stött på under sina resor i bland annat England och Uruguay. Alla bakverken hon säljer är hembakade och dagsfärska, perfekta att avnjuta i den blomstrande grönskan medan man blickar ut över vajande fält och närbelägna träddungar.
– Det kommer hit gäster i alla olika åldrar, ler Inka. De vuxna kopplar av med en kopp kaffe och pratar en stund. Barnen kan plantera solrosfrön att ta med sig hem, eller lyssna på våra sagostunder.
Varje lördag under juli och halva augusti hålls det sagostunder i den närbelägna Dungen. Där inne har Inka, med hjälp av familj och vänner, gett liv åt en fantastisk värld som kittlar fantasin. På träspångar kan man vandra under de stilla träden och njuta av blommorna och växterna som planterats längs kanterna. Bland träden lurar många hemligheter, som majskolvshusen och trädkvinnorna, eller den gamla maskinkyrkogården, där naturen sakta omfamnar de rostande metallfordonen.
– Jag har alltid tyckt om växter och att påta i trädgården, berättar Inka. Jag var en av 10 utvalda som fick vara med i SVTs Trädgårdskampen, det var en rolig och väldigt inspirerande upplevelse som lärde mig mycket!
På öppningsdagen hade caféet över 700 gäster, och nu, en dryg månad sedan öppningen, har mer än 1400 kaffesugna trädgårdsentusiaster hunnit se sig omkring i Inkas trädgårdar. Det är över all förväntan, menar trädgårdsinspiratören själv.
Den 2:e augusti slår caféet Inkas i blom upp porten för sin Skymningsmarknad. Då lovas det utställare, försäljare och läckra tilltugg medan man njuter av älvorna som dansar över ängen under ljuset från stjärnorna.
En magisk kväll som inte får missas!

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelBarnkläder med det lilla extra
Nästa artikelTrygga bilresan med nya, säkra rutor