Ishockeyn går så långt tillbaka som 1875 då den första matchen spelades i Montreal, Kanada. Matchen var mellan två niomannalag ur brittiska armén och kapten Torrances lag besegrades av kapten Creightons lag.

Detta har internationella ishockeyförbundet räknat som den första officiella hockeymatchen eftersom den skrevs om i pressen både i förväg som en hockeymatch och efteråt med resultatet. Andra rapporter berättar att hockey spelades i Nova Scotia 15 år tidigare.

Var ordet hockey kommer ifrån är inte helt säkert men det finns några spekulationer. Namnet kan komma från det franska ordet ”hocquet” som betyder klubba. Det kan också vara från det indianska ordet ”hokaey” som var ett slags stridsrop.

I Sverige i dagsläget har vi ungefär 66 600 män och 2 900 kvinnor som spelar ishockey. Litauen är det land i världen som har minst antal hockeyspelare, 689 män och 17 kvinnor.

Daniel Svensson som håller på med ishockey berättade om hur han upplever sporten.

– Jag började spela ishockey när jag var 10 år. Det var min kusin som fick mig att börja spela då han själv spelade. Han tog med mig på en träning så fick jag prova på och har inte lämnat sporten sedan dess. Det bästa med hockeyn är gemenskapen med laget men också känslan under matcherna när det hettar till och man får en slags kick. Många av mina bästa vänner spelar och jag har träffat dem via hockeyn. Hockeyn har påverkat mig i hela mitt liv och när jag började gymnasiet flyttade jag hemifrån på grund av den.  Just nu spelar jag i division J18 och har bara planer på att fortsätta klättra i divisionerna. Jag kommer alltid vilja spela hockey. Det är inte bara en lagidrott utan en livsstil och jag har absolut inga planer på att lägga av.

Text: Veronika Brink

Daniel Svensson.

Daniel Svensson skyddar målet.

Föregående artikelHögintensiv träning på SWETEC
Nästa artikelGör om Mig – ett lyckat koncept som ger mersmak