För att länka samman innerstan i Sölvesborg med nya stadsdelen Ljungaviken har nu ett brobygge påbörjats.  En bro som ska gå från Havsudden till Ljungaviken, via Kaninholmen.

Bron kommer att bli 756 meter lång och ska fungera som gång- och cykelbro. Så vill man ta sig till Ljungaviken med bil eller annat fordon får man snällt åka runt.

Den 30 september 2011 satte nyckelpigor, tigrar och kaniner från Markgatans Förskola de första spadarna i grushögen och därmed var brobygget påbörjat.

Innan kommunalrådet Helene Björklund var med och klippte bandet deklarerade hon att det var en ära för henne att få vara med att planera en sådan här sak. För detta kommer att bli Europas längsta gångbro och bara det är ju något stort.

Ronny Södergren från Stål- och Rörmontage berättar att han planerat att bygga denna bro i 20 år. Att han nu får vara delaktig i detta bygge är det största som hänt honom. Inspiration om hur den ska se ut har han fått från broar han skådat när han befunnit sig i Dubai.

I nya stadsdelen Ljungaviken möts det bästa av två världar. Moderna villor och lägenheter, både hyresrätter och bostadsrätter, kommer att samsas med skog och mark. Man kommer att bo ett stenkast från havet och 300 meter från husen ligger golfbanan.

Mellan golfbanan och Ljungviken kommer det stengärde som finns idag att finnas kvar. Detta för att man ska kunna känna känslan av att vara nära naturen och till och med kanske få se de får som strosar omkring här.

Idag är här mest träd men under 2012 kommer husbyggen att påbörjas och det finns många intressenter till att bygga här. Här finns önskemål om ett café och mycket annat. Om ett par år hoppas man att Kronprinsessan Viktoria kommer för att klippa banden och inviga detta nya område med tillhörande bro.

Johan Braw, projektledare för Ljungaviken, säger att det ska kännas som en upplevelse att ta sig till fots eller med cykel från den nya stadsdelen in till stadens kärna.

Ett historiskt ögonblick av invigning är över på ett par minuter. Men minnesbilden har kommit för att stanna. För om 20, 30 och 40 år kan barnen på Markgatans Förskola berätta för sin barn och barnbarn att jo, den 30 september 2011 var just de med för att inviga denna berömda bro.

Text & Bild Paulina Bengtsson

Johan Braw, projektledare för Ljungaviken, blickar ut över Ljungaviken

Ronny Södergren, Helene Björklund och Oscar Brunby klipper banden

Barnen från Markgatans Förskola tog de första spadtagen

Föregående artikelÅrets konceptbutik finns i Bromölla
Nästa artikelClaessons Motor i Bromölla