Kerstin Mattson säljer nybakade våfflor
Kerstin Mattson säljer nybakade våfflor

Plantskolan startades 1919 av Gustaf Mattson, som på den tiden var en mycket välutbildad trädgårdsmästare. Gustaf hade gått i flera trädgårdsskolor och haft ett antal praktikplatser i bl a England och Finland.

1950 övertogs plantskolan av Gustafs son Gösta Mattson som tillsammans med hustrun Britta, och efterhand ett flertal anställda, drev företaget vidare. Den tredje generationen, bröderna Mats och Krister Mattson, tog över plantskolan 1976. De äger plantskolan sen dess.

Jag blev inbjuden till Ljungsleds Plantskola en solig höstdag den 12 september, solen sken och det var över 20 grader varmt.. Där möttes jag av bröderna Mats och Krister Mattsson. Personalen består av 6 anställda men idag då det är Trädgårdens Dag är extra personal inkallad.

Jag går in i butiken och möts av ljuvliga dofter och en prakt av färger, likt regnbågen.

Pelargoner av de något ovanliga sorter finns i en speciell avdelning, där finns de mest vackra och konstiga växter man kan tänka sig och även de allra vanligaste. Hyllornas innehåll är förstås säsongsbetonat efter årstiden. Där kan man hitta allt som kan behövas för att förgylla dagen för någon med en blomma. När jag fortsätter ut bland plantor och större växter, kommer en doft av nybakade våfflor som man kan avnjuta med kaffe inne i plantskolans trädgårdscafé som är uppdukat dagen till ära. Där kan man också njuta av Svensk gräddglass från Engelholm, kakor och deras egen äppelmust. Här finns också Svängsta Trädgårdsförening, anno 1947, som informerar om olika sorters äpple.

Trädgårdsföreningen åker runt på olika evenemang och delar med sig av sin kunskap. Mörrums Ryttarförening tar hand om de små kunderna så föräldrarna kan välja sina växter i lugn och ro och med stor omsorg. Det kan ibland vara svårt att veta vad och var i sin trädgård man ska plantera, soligt och torrt, skuggigt och fuktigt eller mittemellan, men här finns det professionell hjälp att få. Personalen tar sig tid för kunderna och deras behov.plantskola-2

Det är heller inga problem att söka själv, för här är allt väl uppmärkt: perenna, blommande och gröna buskar, hela häckar, stort, smått, fruktträd och bärbuskar, stora och små krukor eller megastora, ja här finns allt, man kan till och med köpa sten. Vill man ha hjälp med att anlägga en helt ny trädgård så finns det också möjlighet till hjälp på Ljungsleds Plantskola. Trädgårdens Dag besöktes av ca 2500 personer. Text&Bild Carina Breiner

Föregående artikelFör dig som gillar båtar – kolla in Wantzins Marine.
Nästa artikelLadies hour i Kristianstad – lär dig självförsvar!