Gert- Inge Johansson från Valje är en av de grabbar som regelbundet tränar Defendo
Gert- Inge Johansson från Valje är en av de grabbar som regelbundet tränar Defendo

Mitt inne i centrala Kristianstad ligger Defendo. Verksamheten som sedan några år tillbaks sysslar med att lära både kvinnor och män i alla åldrar hur man försvarar sig.

Aktiviteten är stor när jag en söndagseftermiddag besöker deras träningslokal på Västra Vallgatan i centrala Kristianstad. Jag kommer in mitt i ett träningspass. Ett tjugotal män och kvinnor i blandade åldrar lyssnar uppmärksamt på tränare Roger Bengtsson som med erfarna rörelser visar vad självblockering är.

”Med självblockering skyddar ni ert huvud”, ropar Roger och visar hur man snabbt med armarna skyddar sitt huvud från slag. Mellan de olika övningar hinner jag byta några ord med Roger som är den som startade verksamheten. ”Vi har ett träningspass för tjejer om en stund”, säger Roger andfådd och talar om Defendo har hämtat mycket av sin försvarsteknik från närkampsträningen av kommandosoldater under andra världskriget.

”Det finns olika varianter. Den variant vi har är anpassad enligt västerländsk modell.”

Roger som har tränat karate i många år hittade på nätet en instruktörsutbildning i Göteborg. Han hoppade på utbildningen och hösten 2006 startade han en egen verksamhet i Kristianstad. ”Jag hade länge sökt något liknande och efter utbildningen körde jag igång”, säger Roger och visar samtidigt de intresserade deltagarna hur viktigt det är med reaktionshastigheten.

Med kraftiga skydd på händerna får deltagarna öva parvis med att en slår och en försvarar sig. Om en stund börjar Ladies Hour, en nystartad grupp som redan har sex deltagare. Pia Petersen dyker upp från omklädningsrummet. Några andra tjejer är på ingående. Pia är hjälptränare till Roger, och hon hjälper till med den nystartade gruppen för tjejer, som har fått namnet Ladies Hour. Medan Roger drillar sin grupp sätter Pia och jag oss ned en stund. Ladies Hour skall snart börja, men jag hinner ställa några frågor innan tjejerna skall ut på mattan. ”Vi i kvinnogruppen har en lite annorlunda träning som bygger på att mannen är den nerläggande och att vi måste försvara oss på ett annat sätt. Män slåss ofta man mot man, medan kvinnor är mer utsatta för våldtäktsförsök och misshandel av olika slag.

” Pia förklarar att klubben genom träningen vill ge kvinnan makt över sin egen kropp och skapa en större säkerhet och självförtroende. Gruppen startade för två veckor sedan. Första gången var det fyra deltagare, idag är det sex som har kommit. ”Många vill verkligen komma, men en del tror att det är tuff träning hela tiden”, säger Pia och talar om att bara man har tagit steget att börja träna tycker man det både är roligt och framförallt stärker det självkänsla och säkerhet på sig själv.

Gabriella och Sara är två av deltagarna i Ladies hour.
Gabriella och Sara är två av deltagarna i Ladies hour.

Hon uppmanar verkligen alla att ta chansen som erbjuds. Tjejerna börjar samlas och jag träffar några av dem. Caroline och Anna är här för andra gången. ”Det har blivit allt tuffare med åren ute på stan och attityder och relationer människor emellan har blivit allt hårdare”, säger bägge samstämmigt.

”Det är bra att kunna försvara sig själv och känna att man tar ansvar för sitt eget liv”, säger de båda och reser sig för att börja träningspasset. I den korta pausen innan Ladies Hours hinner jag byta några ord med Roger som torkar svetten ur pannan. ”Många som kommer hit har ett behov av att känna sig tryggare. En del har varit med om saker som har varit skrämmande och vill lära sig hur man hanterar ett överfall”. Roger hämtar andan och säger att till exempel en våldtäktsman ser inte ut på ett speciellt sätt. ”Han kan lukta gott och se bra ut, likväl kan han vara en våldtäktsman.” Roger berättar också att man på hans kurser får lära sig om nödvärnsrätten.

Roger torskar svetten ur pannan och ger sig i kast med nästa träningspass. Nu är det dags för tjejernas timme, Ladies hour. Jag stannar en stund för att se på hur Pia och Roger hjälps åt att visa de sex tjejerna hur man bäst försvarar sig i liggande ställning. Jag förstår hur viktigt det är att veta hur man gör om man blir överfallen. Det kan vara skillnaden mellan liv och död. Det är bara sex tjejer uppe på mattan än, många fler får plats och är välkomna att prova på. I dessa hårda tider där många är rädda att gå ute en sen natt är det bara att hoppas att många söker sig till denna kurs i självförsvar. Till damernas timme på Västra Vallgatan i Kristianstad. Text och foto: Thommy Bergholts

Föregående artikelLjungsleds Plantskola
Nästa artikelNäsum städ och allfix