Skördedans.Den 12 augusti vaknade hembygdsparken till liv och närmare 200 besökare kom för att vara med i Hembygdens dag. Västra Göinges Hembygdsförening stod bakom evenemanget och hade mycket att bjuda besökarna på. Ponnyridning, Lotterier och Vinslövs Folkdansgille var något som stod på schemat.
Aktiviteter var det gott om denna soliga dag och barn och vuxna deltog glatt. Man kunde bland annat testa på att spinna och tova i skräddarhuset, vilket många barn och ungdomar gjorde. Hässleholms museum hade kört dit en gammal stegbil och en kokbil från 1940-talet. Folkdräkter fanns lite överallt både för utställning och för uppvisning.
Man kunde också byta sin egen folkdräkt med någon annan, ett slags sälja och köpa koncept.  En guidad stugvandring pågick mellan de olika små husen som är från slutet av 1600-talet. Tipsrundan var också något för de som ville gå lite mer.

Västra Göinges Hembygdsförening bildades 1927 på initiativ av Per- axel Persson och består idag av 319 medlemmar. Det som medlemmarna har gemensamt är intresset för Hässleholm och Västra Göinge.
Som uppgift i föreningen är bland annat att ta hand om och utveckla det kulturarv som har lämnats kvar i Hembygdsparken och museet. Många ser på hembygdsföreningen som en lokalhistorisk förening som bland annat ska dokumentera vår tid.

En symbol som Hembygdsföreningen berättar om är ”Snapphanen”. Statyn som restes för att hedra alla de skåningar som riskerade livet i kriget mot    Sverige 1675-1679. Statyn föreställer snapphanen Lille Mats och står i hembygdsparken. Axel Ebbe är konstnären och en kopia finns i Prästö i Danmark. Statyn invigdes 1934.

-Tanken med evenemanget var att visa upp Västra Göinges hembygdsförening . Men också att hembygdsparken jobbar med Hässleholm museum berättar Olavi Olson, en av de ansvariga inom Västra Göinges hembygdsförening.

Nästa år hade det varit trevligt med något slags tema tycker Olavi. Helheten under dagen var mycket bra och desto bättre väder desto fler besökare.
I september har Västra Göinges Hembygdsförening lite andra evenemang på gång. Prova på hantverk, Glasfusing den 1 september i Hembygdsparken och firandet av kulturdagen den 9 september i Mölleröd.
Mer information finns på hembygdens hemsida http://www.hembygd.se/vastra-goinge/

Text: Veronika Brink

Föregående artikelRöke Blås USA resa
Nästa artikelDu vet att du är från Vinslöv och dess omnejd när…