DSC08347

Kurs för sjukskrivna och arbetslösa i Blekinge. Målet med kursen är att man ger deltagare från 18 år och uppåt ett verktyg och motivation till antingen nystart eller fortsättning beroende på vad man är är i livet.

En sexveckors kurs, fyra dagar per vecka mellan kl. 9-14. Här tar man upp ämnen som är viktiga för dig och ditt välmoende som hälsa, kommunikation, jobbar mycket med att vara här och nu, stärka upp självkänsla och självförtroende. Kursen lär också ut metoder för att hantera symptom och utmaningar som är en del av livet under en lång sjukskrivningsperiod eller vid arbetslöshet.
Liv i Livet anordnas på folkhögsskolor i Blekinge som Litorina i Karlskrona, Blekinge läns i Bräkne-Hoby, Valjeviken i Sölvesborg och Jämshögs Folkhögskola i Olofström. Aktiviteten bedrivs inom ramen för Samordningsförbundet i Blekinge Län (Finsam) som består av fyra samarbetsparter
Landstinget i Blekinge, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och länets kommuner, dock ej Ronneby Kommun. Vill du anmäla dig till kursen kontakta din handläggare på försäkringskassan eller arbetsförmedlingen.
Vi träffade projektledaren i Jämshögs folkhögskola Carina Björk Gillberg och några av deltagarna . Helen Tjärnberg 40 år som går kursen nu berättar att hon varit sjukskriven länge och är nu föräldraledig. Helen började kursen för att känna gemenskap och bryta en social isolering. Den tillför överlevdnads strategier säger hon. Hjälper en att finna sina egna resurser som man inte visste om att man hade. Efter kursen väntar vidare coachning från försäkringskassan eller arbetsförmedlingen. Kursen har gjort så att Helen fundera på att ta upp gamla studier till Hösten.
En som tidigare gått kursen är Carina Eriksson. Hon har varit sjukskriven i många år och ville komma ut i livet och få den sociala kompetensen. Nyinflyttad till Blekinge utan jobb och med stora barn som sköter sig själva lärde hon inte känna någon. När försäkringskassan erbjöd henne kursen Liv i Livet kände hon sig först osäker. Men hon träffade en underbar grupp, vi blev sammansvetsade berättar hon och man kände sig alltid välkommen i gruppen

Tips: Finns en kort film om Liv i Livet på nätet, www.itblekinge.se. Blekinge kompetenscentrum,
projekt att leva ett friskare liv, film.

Föregående artikelSölvesborgs Golfkorg
Nästa artikelMerjas Fotvård erbjuder fiskpedikyr