lionsLions har nu i sommar anordnat ungdomsläger för 23 ungdomar i åldrarna 17-23 på Yndegården i Sölvesborg.

Varje år arrangerar Lions denna typ av läger på olika platser i landet, berättar Dan Jönsson som är aktiv i Lions Sölvesborg. Förutom i Sölvesborg så pågår även läger i Luleå och Värmland i år. Distrikten turas om att ha lägren och till Sölvesborglägret är det Blekinge, Ryd och Tingsryd som planerat inför detta i 3-4 år. Vi sitter ner i matsalen med anslutande kök och pratar allt medan det pågår full aktivitet bland ungdomarna.

– Det är fyra matlag som turas om att laga mat, berättar Dan vidare. De passar på att bjuda sina kamrater på mat från deras nation. Birgitta och Carina från Lions är ansvariga för att detta fungerar. Idag står bland annat ”macaroni and cheese”(USA) och soppa från Pridnestrovic (Moldavien) på menyn. Ungdomarna kommer bl.a. ifrån Danmark, Finland, Sverige, USA, Hong Kong, Turkiet, Moldavien, Israel, Holland och Transnistrien.

De ungdomar som rest längst, Deana från Kalifornien och Wai Yan från Hong Kong, stannar i Sverige i minst 5 veckor, en del längre. Två av veckorna är vikta åt gemensam aktivitet, övriga bor de hos värdfamiljer i närheten. Under dessa två veckor har de bland annat varit på Hanö, badat i Ronneby, fiskat i Olofström, paddlat havskajak i Bräkne Hoby mm. Alla klubbarna i distriktet har planerat varsin dag av aktiviteter för ungdomarna.

lions2– Så många ungdomar som vi tar emot, så många får vi också skicka ut på läger runt om i Europa. Hemlandet står för resan och själva uppehället står arrangörerna för. Ett av kraven är att man ska vara bra på engelska eftersom det är språket som används på lägret.

För att lära känna varandra ännu bättre har ungdomarna fått göra landspresentationer inför varandra, berättar Dan.

-Det är en riktigt härlig känsla att gå runt här på Yndegården och se hur ungdomarna sitter i mindre grupper och pratar med varandra, säger Dan. Idag är världen så liten och av erfarenhet vet vi att de kontakter som upprättas under dessa läger fortsätter.

Föregående artikelMed tåg till Köpenhamn – direkt till kontinenten.
Nästa artikelBromöllatjejerna gjorde succé på Gothia Cup.