Karlshamn
Fisket har dragit igång och många färdas från olika delar av Sverige och norra EuropPeter med en baddare på 17 kg.Fina fångster på förra årets laxfestival.Vädret var inte med deltagarna under förra årets laxfestival men i år är  förhoppningsvis solen framme.En stor fisk med en lika stor beundrare.a för att prova sin fiskelycka i Blekinge. Laxfestivalen i Karlshamn är ett exempel på ett evenemang där både proffs och fritidsfiskare tävlar om fina priser och självklart största fångsten.

1991 var laxfestivalens premiärår och fisket frodades under 1990-talet. På senare år har fisket varit mindre populärt, men trenden är på väg att vända.
– Sven Andersson som jobbade på fiskejournalen och Keith Falk bestämde sig för att starta ett slags jippo som resulterade i laxfestivalen, säger numera huvudansvarige Peter Svensson. Det är mitt tredje år som huvudansvarig och årets laxfestival kommer att vara under tre dagar.
Laxfestivalen är den 9, 10 och 11 maj och anordnas i samband med att vandringslaxen kommer till Blekinge och simmar upp längs Mörrumsån. Arrangemanget är ett av de största trollingeventen i Sverige och under de senaste åren har runt 50 lag anmält sig till tävlingen.  Den går av stapeln den 9 maj i Karlshamn och fiskeområdet sträcker sig från Karlskrona i öst och halvvägs ner till Simrishamn i söder.
– Det blir en blandad kompott med många professionella fiskeguider, men också fritidsfiskare, berättar Peter.
I mitten av april var 12 båtlag anmälda och efter det har listan bara fyllts på. Rekordfångsten under åren ligger på 25 kg och Peter själv fick upp en baddare i fjor på 17 kg.
– Det ska bli kul att se hur intresset blir för laxfestivalen och om några lyckas slå rekordfångsten på 25 kg.
Jag kommer själv vara med och hjälpa till med tävlingen och sedan när alla deltagarna har begett sig ut på öppet hav, sticker jag också ut en stund, berättar Peter med ett stort leende.
Välkommen till laxfestivalen i Karlshamn den 9 -11 maj, och prova din fiskelycka.

Text: Veronika Brink
Bild: Peter Svensson

Föregående artikelHandeln ökar i Olofström
Nästa artikelKristianstad Kattpensionat