Tycker man att det är dags att sopa undan vintern och låta våren komma in så har INFO-Bladet ett glädjande besked; nu kan man plantera ut sina blommor och fylla altanen med färg.
Att få plantera ut sina blommor är för många en bekräftelse på att våren äntligen har anlänt. Misströsta inte över att lökarna som man planterade i höstas inte har börjat visa sig fullt ut, ägna istället tiden åt att plantera blommor i krukor och urnor i alla dess färger och former.

Det är många som väljer att plantera blommor i amplar som man sedan hänger upp i taket och vill man inte ha de klassiska vita krukorna så finns det vissa odlare som erbjuder en rad andra färger. På så sätt kan man kombinera färger och blommor på många olika sätt för att få det efter egen smak.

De vanligaste blommorna att plantera ut nu är penséer, tete á tete även kallad minipåsklilja, pärlhyacinter, ranunkler och även engelska pelargoner. Ett tips är att spara hyacinterna från jul och låta de vissna ner och sedan plantera löken i rabatten. Det man ska tänka på är att man bör vänja blommorna lite i taget innan man låter dem stå ute hela tiden då de är
känsliga för den första blåsten.

Man ska inte glömma bort att alla lökväxter man köper i kruka kan planteras ner så växer de upp till nästa år. En liten tummregel är att det man planterar ner växer upp 6 månader senare, så det gäller att planera det man planterar. Ta fram de gröna fingrarna och låt fantasin flöda nu när våren är på ingång.

Text & Bild: Sarah Petersson

Föregående artikelFiskeknuten jubilerar – 30 år i Kristianstad
Nästa artikelPå djupt vatten med Dykproffsen