Jämshög
– Jämshögs Folkhögskola startades 1961 och det har hänt mycket här på 50 år, säger Rektor Maurits Rehn.
Idag vill man erbjuda ett annorlunda undervisningsalternativ där man kombinerar kärnämnen med kreativitet.

– Konstnärliga uttrycksformer är lika viktiga som teoretiska, säger Johan Dahlén, som själv varit elev på Jämshögs Folkhögskola och nu arbetar som lärare på den Allmänna linjen.

Han ansvarar för en av fem profiler, nämligen Ljud och Ton. De andra fyra är Ord och Bild, Färg och Form, Kropp och Själ, samt Här och Nu. Med profilen Här och Nu går studierna i ett lugnare tempo. På den allmänna linjen läser man in gymnasiebehörighet och halva tiden arbetar man med någon av profilerna.
Fler utbildningar som Jämshögs Folkhögskola erbjuder är Socialpedagogisk utbildning. Den är på 2 år och innehåller 20 veckors praktik. Förutom det läser man mycket psykologi samt om motivation och behandlingsarbeten.

Fritidsledarutbildningen är en 2-årig yrkesutbildning på högskolenivå, och den församlingspedagogiska utbildningen är 1 år på helfart och 2 år på halvfart. Att vara församlingspedagog innebär att man hjälper församlingen växa i den kristna tron.

Vidare kan man även läsa Svenska Kyrkans Grundkurs, om man vill utbilda sig inom Svenska kyrkan. Kulturkursen NEO är till för människor med kognitiva funktionshinder, och är en 2-årig eftergymnasial kulturkurs med olika estetiska ämnen.

Dagkursen är till för daglediga som vill lära sig något nytt och träffa nya människor. Denna kurs erbjuder natur och kultur, samt föreläsningsserier med olika inbjudna föreläsare. Kursen har blivit mycket positivt uppmärksammad.

På Jämshögs Folkhögsskola finns en trygg och vänlig atmosfär. Här känner man gemenskap genom gemensamma aktiviteter och möten. Det finns ett internat intill skolan och för information om kurser och utbildningar kan man ringa eller gå in på folkhögskolans hemsidan.

Text: Monica Berg
Bild: Jämshögs FolkhögsskolaDragkamp på hal is.Mycket glädje på folkhögskolan i Jämshög.

Föregående artikelDet okända Bahamas
Nästa artikelKv. Lindbacken Redovisningsbyrå