Det är bra stämning kring bordet där Gunilla Persson och Lena Pettersson håller i en utav kvällens aktiviteter. Alla är välkomna fram för att prova på luffarslöjd, även kallat luffartjack eller trådslöjd.

Luffarslöjd är en gammal teknik som utvecklades bland så kallade ´´luffare´´. Det var många som saknade arbete under början av 1900-talet och då började man tillverka enklare bruksföremål av böjd järntråd så som vispar och skålar.

Gunilla Persson och Lena Pettersson från Bromölla kallar sig själva för ´´luffare´´. De var sex vänner som gick en tvådagarskurs för fem år sedan för att lära sig grunderna i luffarslöjd. Krokar och ljuslyktor var det första de fick lära sig. Vännerna håller varandra uppdaterade genom att ses någon gång per vecka. Då fikar, pratar de och inspireras av varandras hantverk.
– Vi brukar turas om att ha träffarna hemma hos varandra, säger Gunilla glatt.

Man använder olika slags tänger för att böja och jobba med ståltråden. Det tar många timmar om man ska göra något mer avancerat. Trädet tog ungefär fem timmar för Lena att göra. Hon har även gjort spindeln som hon först hade hängt upp på väggen.
– Efter ett tag blev jag trött på den, då vände jag benen på andra hållet och numera använder jag den som en skål, säger Lena och skrattar.

Ungdomarna kring bordet som är i full gång med att tillverka krokar frågar entusiastiskt ´´Vad ska jag göra nu?´´.  Gunilla och Lena visar och hjälper mer än gärna till.

Text & Bild: Johanna Welin

Föregående artikelSpökrunda på Bromölla bibliotek
Nästa artikelGe en ovärderlig gåva