Bromölla
Den 2:e december stannade blodbussen vid Ifötorget i Bromölla och det var många Bromöllabor som passade på att ge en extra fin julklapp till sina medmänniskor.

Blodbussen stannar till ungefär var tredje-fjärde månad. Schemat inför 2014 är inte riktigt klart ännu, men kommer upp på Geblod.se så snart det är färdigt. Den här gången var det hela 70 stycken Bromöllabor som trotsade kylan och offrade en halvtimme av sin dag för att ge en livgivande gåva. Längre än så tar det inte.

En av dem var Anette Mattsson, som satt tålmodigt halvt tillbakalutad i sin stol, medan sköterskan Helen Sjunnesson stack henne i armen.
– Det känns inte alls, sade Anette och log. Jag började lämna blod för att jag hade en otrolig skräck för sprutor, men jag bestämde mig för att utmana mig själv och min rädsla! Det fungerade, för jag är inte alls rädd längre.

Nästan alla kan bli blodgivare, men det finns några generella riktlinjer man ska följa; man måste vara mellan 18 och 60 år, väga 50 kg eller mer, vara frisk och ha svenskt personnummer och giltigt körkort eller pass. Det går utmärkt att rådfråga en blodcentral eller gå in på Geblod.se om man vill veta mer.
Blodbussen har sittplatser för fem donatorer åt gången och man lämnar 4,5 dl blod vid varje tillfälle.

– Vi delar upp blodet i tre olika komponenter, berättade Mariam

Al-Shaykhly, som är biomedicinsk analytiker. Röda blodkroppar, plasma och trombositer, så med en påse blod kan vi hjälpa tre olika patienter!
Passa på att bli blodgivare och sätt in på blodbanken, man vet aldrig när du eller någon i din närhet behöver ta ut.

Text: Petra Horning
Bild: Josefin Andersson

Föregående artikelLär dig luffarslöjd
Nästa artikelTatueringsstudio i Bromölla