Här på Bromölla bibliotek har vi kunnat erbjuda våra låntagare e-böcker och strömmande ljudböcker sedan 2009. Men det var Zlatan Ibrahimovics bok ”Jag är Zlatan” som verkligen gav e-bokslånen från svenska bibliotek en skjuts.
I stället för att köa på boken på biblioteket kunde man ladda ned den och läsa direkt på skärmen. Detta tillsammans med alla nya smartphones, iPhones och surf- och läsplattor gjorde att lånen snabbt ökade från biblioteken i Skåne nordost.
Vad är då en e-bok?
En e-bok är en bok som har överförts till elektroniskt format så att du kan läsa
texten direkt på din dator, handdator,
mobiltelefon eller på en särskild läsplatta.
För att komma igång med att läsa e-böcker behöver du ladda ner ett läsarprogram.
EPUB är standardformat för nypublicerade e-böcker. Läsarprogrammen är gratis och du kan läsa mer om vilket program du behöver på E-libs hemsida, www.elib.se
Om du har en iPhone eller iPad använder du webbläsaren Safari och programmet Bluefire Reader.
När du vill låna en e-bok från biblioteket går du in via bibliotekets hemsida. Låna en e-bok – Klicka här. Då kommer du till Biblioteken i Skåne nordosts gemensamma e-libsida.
Leta upp vilken bok du vill läsa, klicka på ”låna boken”, välj vilket format du vill ha och fyll i ditt lånekortsnummer. Klicka på ”hämta hem bok”
Här hittar du också svar på alla de vanligaste frågorna, information om hur du laddar ned och en förteckning över läsplattor som finns att få tag på i Sverige med information om vad de klarar.
De allra mest utlånade böckerna finns listade på förstasidan. Det går också att leta via ”Kategorier”, där hittar man barnböcker, faktaböcker i olika ämnen och romaner i olika genrer.
Efter nedladdning finns boken kvar och kan läsas under 28 dagar. Om du inte är klar går det bra att ladda ned den en gång till.
Verkar det krångligt?
Kom in till oss på biblioteket så hjälper vi gärna till!
Varje tisdag under hösten, klockan 17 – 19, erbjuder vi personlig digitalrådgivning om e-böcker, mobiltelefoner, surfplattor och allt annat som du kan tänkas undra över.

Pia Karlsson
Bibliotekssamordnare

Föregående artikelDigital utlåning för bokmalen
Nästa artikelBromöllas karnevaler