Barn i folkdräkter från karnevalen 1964.England i karnevalståget 1964.Spanien med 1964-års tema "Länder och folk".

Du kanske minns dem? Åren 1962, 1964 och 1966. Jag vet en som gör det med glädje i alla fall, Agne Åkesson. Jag besökte honom och vi pratade om hans 50 år i Lions Club, utan ett enda missat möte i bagaget och självklart Karnevalerna. De sprakande, jublande karnevalerna med så många teman och glada människor.

– Vi öppnade Lions Club här i Bromölla 1961 och året därpå var den första karnevalen, säger Agne. Det var den 26 augusti 1962 och temat för karnevalen var Berömda par. Karnevalen började med förriddare, sen kom karnevalsdrottningen och efter det började paren strömma in. Man kunde se kändisar som Greve Sparre, Bellman, President Kennedy, Drottning Elisabeth & Prins Philip och Malin & Kronblom. Marschen gick från torget klockan 14.00 och slutade i parken. Karnevalen var något nytt för Bromöllaborna och även utstående kom för att se på folkfesten.
– Baddräktsparaden var mycket populär, minns Agne. Blomstervagnen var också populär och den njöt både äldre och yngre, män och kvinnor av. Den syntes till på varje parad åren efter det.
– Jag glömmer aldrig cykelparaden det året. Det var en man i byn som vi kallade för Prinsa Lasse som deltog. Prinsa Lasse hade höga randiga strumpor med shorts på sig. Han hade fått låna min gamla cykel från 1800-talet och cyklade runt på den, ett riktigt original kan man kalla honom!
Länder och folk var temat för nästa karneval 1964. Den började i samma ordning med förriddare och karnevalsdrottning. Man kunde se länder som Kina, Norge, England, Japan, Egypten, Amerika och Mallorca i karnevalståget. Agne hade äran att vara kusk för karaktärerna Kung Konstantin av Grekland och Drottning Anne- Marie av Danmark. Karnevalen blev lyckad även det här året.
Två år senare 1966 var temat ”En anständig karneval i en oanständig tid”.
– Det var en idolparad från vårt sekel, säger Agne. Man kunde se typer som Bellaman, Kvantingar, Grilljannar, Jassgossar, Svingpjattar, Raggare, Skinnknuttar och Spättor. Inom filmens värld; James Bond och hans superbrudar, Mary Poppins och Hagaprinsessorna.
Vi kollar igenom många bilder på karnevalerna och Agne säger stolt:
– Det var Carl- Erik ”Kicke” Pihl som sparade bilderna och programmen från karnevalerna. Jag fick en hel resväska full med Lions Club material av hans fru när han gick bort. Det är helt otroligt att han lyckats spara allt i dessa år och jag blir så glad när jag läser igenom det. Han var en fin man och min bästa vän.
Jag lämnar Agne Åkesson och funderar på vad vi nyss har pratat om. Att så mycket kan ändras men samtidigt vara detsamma fascinerar mig och jag försöker smälta allt intressant som Agne nyss har berättat för mig. En man med en stor livshistoria.

Text: Veronika Brink

Föregående artikelLåna till din smartphone
Nästa artikelSolhörnans Parfymeri – De med det där lilla extra