Pia Karlsson visar hur man använder den digitala utlångningsdisken.Nu har det nya digitala utlåningssystemet även kommit till biblioteket i Bromölla och hädanefter slipper man tråkiga köer. Lägg bara böckerna på bordet, ett kvitto skrivs ut och sen är det klart! Utlåningssystemet kommer underlätta för de som inte kan vänta med att läsa sommarens deckare eller något annat spännande.
RFID kallas maskinen, men dess fullständiga namn är Radio Frequence Identification.  Man kan säga att det är samma princip som larm i affären och alla böckerna på biblioteket är märkta med chip. Enkelt, snabbt, bekvämt och man gör allt själv.  Att låna om och reservera böcker via internet är också tillgängligt sedan tidigare.
Hässleholm, Osby och Kristianstad införde systemet för ungefär ett år sedan och Bromölla delar samma server som Kristianstad. Samarbetet är bra inom Skåne Nordost och Pia Karlsson, bibliotekarie på Bromölla Bibliotek tror på att samarbetet kommer fortsätta lika bra.
– Det digitala utlåningssystemet kommer ge oss bättre service och ergonomi. Hela sommaren har böcker gallrats ut, märkts och satts upp på hyllorna igen. Innan var det trångt på hyllorna och många av böckerna var i dåligt skick, säger Pia Karlsson.
Men det är inte bara böcker som lånas ut på biblioteket längre utan andra medier är också populära.  E-böcker är det senaste som kommit ut inom biblioteksvärlden. För länge sedan fanns det också paraplyer att låna men enligt Pia var det så många som gick sönder att de slutade med det.
Har bibliotek blivit mindre populära när andra medier som internet tagit över?
– Boklånen har minskat men besöken står sig, säger Pia. 2011 hade vi ungefär 64000 besökare som inte bara lånade böcker.
Idag är inte det bara ett bibliotek utan en mötesplats för bland annat turister och kulturintresserade. Men man kan även bara slappna av med en god bok på lunchrasten. I höst kommer fokus ligga på det digitala självbetjäningssystemet RFID men biblioteket anordnar också digitalrådgivning. Där kan man lära sig om hur man lånar om via internet och reserverar böcker.
– Vi hoppas på att folk läser detta nu och blir intresserade av att testa det nya systemet, avslutar Pia Karlsson.

Text & bild: Veronika Brink

Föregående artikelRara Växter designar din trädgård
Nästa artikelLåna till din smartphone