2014 är året Kristianstad fyller 400 år. Jubileumsåret är tänkt att stärka Kristianstad som varumärke och öka kunskapen om Kristianstads historia. INFO-Bladet tar tempen på Kristianstads kommuns projektledare Henrik Fröberg.

Hej Henrik! Hur går det med planeringen för Kristianstads 400 års jubileum?
Jo tack, det är oerhört mycket jobb men allting känns bra! Om man jämför med liknande evenemang jag jobbat med i kommunen så som Kristianstadsdagarna och Sommaren i City så ligger vi väldigt långt fram i tids-planen.
När börjar kalaset?
Kristianstad födelsedag är den 21 maj, där börjar vi firandet som pågår över fyra dagar. Då kommer Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia på besök. Vi har valt att fira med lokala musiker och skådespel, samt guidade turer i stan. Vi har beställt 400 meter tårta som vi ska bjuda våra invånare på. Denna tårta kommer att delas ut i stan men vi har även tagit hjälp av byalag ute i kommunen som hjälper oss att fördela ut all tårta på olika platser ute i Kristianstads kommuns byar.
Låter som ett perfekt sätt att involvera människor?
Absolut! Man kan ta alla pengar man har till förfogande och smälla på en stor grej. Men det där tror jag definitivt inte på. Jag tror på att involvera människor i kommunen och att kunna erbjuda bredare aktiviteter. Där dinns framgången i sådant projekt. Jag vill att invånarna ska känna sig lika stolta som vi på kommunen som arbetar kring detta. Vi har vissa dagar som innehåller över 100 programpunkter, så det finns definitivt något för alla.
Man syr inte ihop 100 programpunkter i en handvända. Hur länge har du jobbat med kalaset?
Sedan oktober ifjol har detta varit min huvudsyssla.
Kristianstad har haft en stor ombyggnad under några år. Kommer allt stå klart till den 21 maj?
Vad jag förstått så kommer allt vara klart förutom Galleria Boulevard. Vi kommer också inviga den nya skateboardparken i Kristianstad. Detta sker under jubileumet.

Text & Bild: Christoffer Lundin

Föregående artikelMed Italien på tungspetsen
Nästa artikelTräna säkert och effektivt hos Swetec Training Elite Center