Hässleholm

Man bröt kalk i Tykarpsgrottan eller Tykarpsgruvan mellan 1750 och 1888. År 1920 öppnades gruvan upp för allmänheten, den enda i området som var tillåten att besöka. Filmer som Ronja Rövardotter, Kullamannen och Snapphanar har alla bidragit till turisternas ökning i grottan.

– Det var på 1920-talet man började benämna gruvan som grotta, kanske var det för att locka fler besökare, berättar Anna Axelsson som är gruvans nuvarande ägare.

Anna är 5:e generationen på Tykarpsgruvan och hoppas på att sonen Gösta en dag ska ta över.

– Jag har alltid varit historieintresserad och tycker om platsen och gruvan, berättar Anna. Gösta tycker det är roligt att springa i gruvan och förhoppningsvis kommer han tycka det är lika kul att vara där när han är äldre.

Grottan är öppen för allmänheten mellan mars/april och oktober, anledningen till detta är fladdermössen.

– Fladdermössen sover mellan oktober och mars eller april, beroende på vädret, berättar Anna. Det går åt otroligt mycket energi för en fladdermus att vakna efter att ha sovit i dvala. Eftersom fladdermössen inte äter under vinterdvalan har de ingen energi till att jaga om de vaknar för tidigt. Detta resulterar i att många dör. Så det är fladdermössen som styr våra öppettider.

I år öppnar Tykarpsgruvan upp för julmarknad för allmänheten den 8-9 december mellan 11:00 och 16:00 och det var några år sen den sista julmarknaden. Den nybyggda tunneln i grottan kommer förenkla för utställarna att flytta dit sina produkter och bord. Julmarknaden kommer gå enligt gamla traditioner med hantverk, hemmagjord ostkaka, egen tomte som tar emot julönskningar, viltsvinskorv, hembakat bröd och ostar, viltsvinshamburgare och glögg mm. Nytt för i år är också att man kan förköpa entrébiljett via nätet.

Om du känner för att göra ett besök i sagornas och fladdermössens värld, 12 meter under marken, är Tykarpsgrottan definitivt något för dig.

Text & Bild: Veronika Brink

Anna vid den klassiska ingången

Julmarknaden 2007 där det bland annat såldes bakverk

Föregående artikelHösten tovas på kulturhuset
Nästa artikelKörernas Dreamteam inför julkonsert