Maglehem
På Maglegårda, en skånegård från mitten av 1800-talet, har svinstallarna blivit omgjorda till utställningshall. De lokalt verksamma konstnärerna Christer Wedman och Erica Wedman ställde tillsammans ut sin konst under påskens konstrunda och lockade många besökare.
Första gången svinstallarna invigdes som ”konsthall” var midsommarveckan 2013, när elva ryska samtidskonstnärer från Moskvas Museum för Modern Konst ställde ut sina verk. Ett samarbete mellan Maglehems Kulturförening och MMOMA, med visionen att öka samtal mellan konst-närer och publik från olika kulturer och därmed öka tolerans och förstärka
bygdens attraktionskraft.

Maglehem har alltid lockat människor med skapande i blodet, oavsett om det rör sig om konstnärer, skulptörer, författare eller poeter. Det är någonting med de böljande fälten, närheten till havet och skogens stilla skugga som väcker skaparglädje och harmoni.
– Man ser det på folk, säger Christer Wedman. Så fort de kliver in genom Maglegårdas port faller det ett lugn över dem. Det är fantastiskt att se.

Mot de vitmålade väggarna inne i det gamla svinstallet hänger hans och dottern Erica Wedmans tavlor, sida vid sida. Lika men ändå olika. Besökarna mumlar gillande till varandra och det märks att far och dotter fångar dem med sina penseldrag och sina färger, med sina betraktelser och sina skapelser.

Även under den kommande midsommarveckan intas Maglegårdas konsthall återigen av konstnärer och deras verk. Den här gången blir det konstnärer som varit verksamma i Maglehem och dess omnejd mellan 1940-talet till 1990-talet. Det kommer vara verk från bland annat Axel Nilsson, Einar Forseth och Maria Hillfon.

Missa inte att avnjuta den blandade utställningen med många kända namn mellan den 19-29 juni!

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelIgor banar väg för ditt körkort
Nästa artikelÖppet hus på Kristianstads Ridklubb