För länge sedan cyklade jag varje dag förbi en alldeles speciell trädgård.

Den ligger bakom stora häckar och jag hade inte en aning om att den fanns där. Men nu har jag i en bok kunnat läsa ägarens korta, personliga brev ställda till författare, konstnärer och andra stora män och kvinnor, till sina arkitektkollegor och till sin familj, både levande och döda. Alla handlar om skapandet av denna trädgård och om allt möjligt annat som har något med den att göra. Varför ser grillplatsen ser ut som den gör, varför är det så många häckar och vad menade egentligen brevskrivaren, Sven-Ingvar Andersson, när han utformade sin gröna värld? Boken heter Brev från min trädgård. Lotte Möller har redigerat breven.
Jag har funderat en del på min egen trädgård och det där hålet som uppstod när stora rönnen började luta och vi fick ta ner den. Vad ska det stå där? Kanske en bambu, det är så fint med de gröna bladen i vintern. Jag läser lite i Gräs & Bambu av Marie och Björn Hansson. I den boken finns besked om en stor mängd varianter av växten och om var den skulle kunna trivas.
Och så har jag grunnat över hela trädgårdspartiet bakom huset, där i skuggan, kan man ha en vacker plantering där? Skuggväxter av Susanna Widlundh är en lagom omfattande bok med tips om växtval, planering och annat man kan behöva veta, så där får jag många tips.
Det är så bra att läsa trädgårdsböcker som är skrivna för oss som bor i Sverige och inte för dem som har helt andra förutsättningar.

Alla böckerna jag berättat om finns att låna på biblioteket i Bromölla. Fråga personalen om du har svårt att själv hitta!

Sköna gröna hälsningar!
Karin Wendel
Bibliotekarie Bromölla

Föregående artikelJubileumsgala med OIK
Nästa artikelAdvokatkontor etableras i Bromölla