Hässleholm
Nu har planeringen av julmarknaden i Hässleholm börjat. Idén bygger på att få hit 6 stycken röda julbodar som ska förmedla den speciella julkänslan man strävar efter vid jul. Julbodarna kommer stå permanent på Stortorget mellan den 25/11 och den 24/12.

Sortimentet i bodarna ska inte kunna konkurrera med det som redan finns i city. Det kan vara ekologisk mat, konst, glögg, hantverk och allmänna julsaker. Kontakt kommer att tas med bland annat Redig Skånsk Slöjd och Nordskånska Konstnärsgillet. Under den här tiden kommer det planeras in olika evenemang som har inslag av julen exempelvis att åka med häst och släde, musikuppvisning, tomtar som rör sig i stan och massa annat skoj.
För att man ska kunna få den här riktigt juliga känslan måste det finnas hyresgäster som säljer sina produkter i bodarna. Så om man är en konstnär, en förening, eller om man har egenproducerade saker som har med julen att göra är man välkommen att vara med. För en billig peng kan just du vara med och sprida den där speciella julkänslan och glädjen och sälja dina produkter mellan den 25 november och den 24 december. Detta är något helt nytt i Hässleholm för att staden ska bli mer attraktiv för besökarna såhär vid jul.
– Det kommer finnas sillavagnar, utländsk mat och ett stort utbud av andra matvagnar, berättar Jan Nordh på Hesslecity. Jag tycker det är jätteviktigt att stötta allt det lokala så mycket som möjligt. Vi vill ha föreningar, privatpersoner m.fl. Det ska lukta jul, smaka jul och höras jul.
Inspirationen kommer bland annat från Tysklands världskända julmarknader och Lisebergs julmarknad som har ett otroligt stort utbud av konst och egenproducerat. Det kommer bli en familjefest för ung som gammal. Förutom mat och varor kommer Jan försöka fixa in någon from av karusell och det kommer springa runt åtta stycken elever utklädda till tomtar. Det kommer finnas en scenvagn med musikuppträden, en häst och släde som kommer vara häst och vagn om inte snön har kommit och andra aktiviteter under den här perioden.
– Detta kommer gynna närområdet och det är även upp till citys handlare att visa upp sig i samband med detta, berättar Jan. Vi strävar efter att höja stämningen nu innan och ända fram till jul och lyfta fram Hässleholms city ännu mer. Meningen är att föreningslivet ska lyftas upp mer och framförallt ska staden synas utåt.
I framtiden kan projektet kanske bli även vår- och höstmarknad och kanske komma fram vid andra tillfällen och evenemang, detta är något Jan hoppas på men nu är det viktigast att bodarna fylls till den 25 november.

Text: Veronica BrinkOstbod på stortorget kanske?

Föregående artikelDina däck, din säkerhet
Nästa artikelHome-Expo succé på Hem och Villa mässan