Nu när sommar skiftar till höst och vinter är det som varje år dags att tänka på däck. Olika däck till olika fordon, modeller och typer. Det är inte lätt att hitta rätt, och däckfirmor finns det många. Det finns dock saker man ska tänka på när man letar efter däck. Vissa är nybörjare på det här med däck och andra är veteraner, men samma ”däckråd” gäller ändå.
Det första man ska tänka på om man hittar vinterdäck som har legat i garaget hela säsongen är att kolla hur gummit ser ut. Med tiden åldras däckens gummi precis som allt annat och hårdnar. Om gummit har spruckit mycket bör man köpa nya däck. När man förvarar däcken under sommarsäsongen bör man göra det i ett svalt och mörkt utrymme. Sol och värme gör att gummit torkar och spricker.
Dubbtäck eller friktionsdäck?
En fråga som en del säkert funderar på. Vad är bäst i vinter? Dubbdäck eller friktionsdäck (odubbade däck)? Det är olika för olika bilmodeller men det finns vissa direktiv som man kan följa. Om väglaget består av lös snö anses friktionsdäck vara bäst. Om det däremot är hård snö är dubbdäck och friktionsdäck lika bra. Friktionsdäck är smidigt eftersom man får ha dem året runt, men på sommaren kan det vara en viss farorisk eftersom friktionsdäckens mjuka gummiblandning ger sämre bromsverkan och vägegenskaper när det är varmt. En sak som också kan vara bra att tänka på är att smalare däck har bättre grepp medan bredare däck planar ut på snön. Smalare däck är också billigare än bredare.
Däck-säkerhet
Säkerhet är av yttersta vikt när det gäller dina däck. Man måste vara noggrann med lufttrycket. Om lufttrycket är för lågt blir slitaget större och man måste byta däck tidigare. Lågt lufttryck gör också att risken för att krocka blir större och bränsleförbrukningen ökar.
När är det dags för vinterdäck?
Enligt lag måste man köra med vinterdäck från den 1 december till den 31 mars (regeln kan ändras beroende på vädret och väglaget). Det är tillåtet att köra med vinterdäck från den 1 oktober om väglaget gör att det behövs. Anledningen till att det inte är tillåtet tidigare är att vinterdäcken (dubbdäck) sliter på vägen och asfalten. Minsta mönsterdjup för vinterdäck är 3 mm.
Livslängd
Det finns olika faktorer till hur länge livslängden för ett däck är och du kan alltid påverkar livslängden på dina däck. Det man aldrig kommer undan är fysiska belastningar. Det kan vara; ålder, slitage, påfrestningar, körning över trottoarer och gropar och självklart farthinder som orsakar detta. Omgivingen påverkar också däckens livslängd, såsom extrema temperaturer, regn, is, snö men också olja och fett. Sista delen är mänskliga orsaker. Vi har ansvar för vår egen säkerhet och därmed våra egna däck. Många tänker inte på att kontrollera däcken regelbundet, kontrollera lufttrycket, körstilen, drag med släpvagnar och husvagnar.
Nya däck
När man precis har köpt nya dubbdäck är det viktigt att man kör lugnt och ”kör in” de nya däcken de första femtio eller hundra milen. Detta är för att dubbarna ska ”gräva” sig ner i gummit bättre.
Så nästa gång du köper däck har du lite att tänka på så att du och din bil ska må så bra som möjligt.

Text: Veronika Brink

Bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelPå gång i Vinslöv
Nästa artikelJulmarknad i Hässleholm