Sölvesborg
Årets händelse för alla jägare satte igång den 16 augusti, nämligen jaktsäsongen. Först ut är det råbock som gäller, därefter följer and, gås, ripa, skogsfågel och älg. Under jaktsäsongen håller bland annat Sölvesborgs Jaktklubb till på Ryssberget.

På Ryssberget händer det många evenemang året runt. Man kan delta i tips-rundor, vandringar, jogga eller göra familjeaktiviteter. Nu har ett annat stort evenemang börjat och jaktsäsongen är igång på riktigt. När det gäller jaktregler på Ryssberget får man bara ha hunden okopplad vid jakt eller för eftersök, annars är det inte tillåtet. Man får heller inte göra upp eld på annat än markerade grillplatser med skyltar.

Viktiga jaktdatum
– 16 augusti: Råbock
– 21 augusti: Björn samt grå- och kanadagås (från 11 augusti i södra Sverige), and i södra Sverige.
– 25 augusti: Fjälljakt med ripa och skogsfågel samt andjakt i norra Sverige.
– 5 september och 10 oktober: Älg (olika startdatum i olika delar av landet).
Hela augusti är även grävling, vildsvin, rödräv och kråka med flera tillåtna.

Sölvesborgs Jaktklubb
Sölvesborgs Jaktklubb bildades 1989. Idag har klubben 81 medlemmar varav 50 är jaktberättigade, resterande är så kallade stödmedlemmar. Klubben har totalt ca 500 hektar mark på Ryssberget att bedriva jakt på. Utöver det har de också ett tiotal öar och skär att utöva sjöfågeljakt vid. Medlemsavgiften är 300 kr, och jakträttsavgiften är 1200 kr. Mer information om klubben finns på deras hemsida; www.solvesborgsjaktklubb.se

Vad gäller för regler på Ryssberget i allmänhet?
Det är många regler som gäller på Ryss-berget för att naturområdet ska vara så skyddat som möjligt. För mer information om dessa kan man gå in på; www.lansstyrelsen.se eller www.solvesborg.se.

Text: Veronika Brink
Bild: Privat

Föregående artikelIngen mer tandläkarskräck
Nästa artikelPå gång i Olofström