Bromölla
I 25 år har Ivetofta Sparbank präglats av en målinriktad och positiv ledare, nämligen Hans-Åke Olsson. Att lämna sin roll som ansvarig för bygdens bank var inte så självklart men när Hans-Åke väl bestämde sig var det bara att skrida till verket.

INFO-Bladet fick möjlighet att träffa honom och ställa ett par frågor.

Hur känns det att lämna över något som man varit delaktig i 25 år?
– Med den efterträdare och de medarbetare samt stabiliteten som finns i vår bank känner jag mig mycket lugn inför framtiden.

Saknar du arbetet?
– Jo, men jag känner mest saknad efter arbetskamraterna och kundkontakterna.

Du var en förespråkare för att man skulle satsa på att köpa bankhuset i Näsum, kan du berätta lite om det?
– Ja, jag ansåg att det var viktigt för att Ivetofta Sparbank skulle bli stark även i Näsum och det känns bra inför framtiden att ha ett kontor till med bra service.

När Hans-Åke deklarerade sin avgång ville han inte vara med om att ta fram sin efterträdare. Detta skötte man från bankstyrelsen, som brukligt är, men han kan inte hålla tillbaka sin glädje över att de kunnat rekrytera internt.
– Jag vill att vi alla ska vara stolta över vår stabila bank och det känns tryggt att lämna över till Christian och våra övriga duktiga medarbetare.

För Christian Jönsson, som efterträder Hans-Åke, var det inte en självklar sak att söka tjänsten.
– Först var det en överraskning när Hans-Åke berättade om sitt beslut att gå i pension och sen efter någon dag så började jag fundera på vad det skulle innebära för mig själv och min roll på banken. Tanken på att eventuellt söka tjänsten som VD efter Hans-Åke har funnits tidigare men det blir annorlunda när det är på allvar. Efter några dagars egna tankar så diskuterade jag det med Anna, min fru, om vad det skulle innebära för oss och barnen. Man ska komma ihåg att det inte är något 8-17 arbete och dessutom ingår en hel del resande som gör att familjetiden krymper, säger Christian.

Hur känns det nu när du är på plats?
– Det är mycket arbete nu, förutom att jag själv ska komma in i min nya roll så har vi andra förändringar i organisationen, men det känns bra för jag känner ett bra stöd från både styrelsen och mina arbetskamrater.

Hur ser du på framtiden för banken?
– Vårt verksamhetsområde är Bromölla kommun och vi erbjuder mycket som ingen annan bank gör för Bromölla. Vi har 25 anställda fördelat på två fullservicekontor som hjälper alla våra privat- och företagskunder på ett fantastiskt sätt.
– Vi kommer att fortsätta arbeta för att vara en aktiv utvecklingsmotor i samhället, säger Christian.

Detta med inriktning på kultur-, idrottsliv och socialt engagemang såsom vår medverkan i olika projekt som arbetar för ökad sysselsättning. Bromölla ska vara en bra ort att bo och verka i.

– Som bank vill vi även uppmuntra våra kunder till ett aktivt sparande för att ha pengar som buffert. Detta arbete sker mycket i skolans värld där vi också deltar aktivt.
Christian, som är väldigt aktiv i föreningslivet, har även haft en karriär som fotbollsspelare i Ifö Bromölla IF under åren 1995-99. Han har alltid haft ett stort idrottsintresse och även varit aktiv inom föreningslivet på olika sätt.

– En VDs roll är att skapa en bra miljö och förutsättningar för medarbetarna att kunna göra ett bra jobb. Vi har en fantastisk personal som bemöter våra kunder på ett positivt och trevligt sätt, alla ska känna sig välkomna in på bankens kontor i Bromölla och Näsum, säger Christian.Det låter som en familj som alla vill tillhöra och det är faktiskt fullt möjligt.

INFO-Bladet önskar Hans-Åke lycka till med sin fritid, och Vasaloppet, och Christian med sin nya tjänst, som han säkert kommer att sköta med bravur.

Text & Bild: Patrik Lundin

Föregående artikelKonstgräsplan på Ivöstrand invigd
Nästa artikelBerts Hi Fi Musik – expert på instrument och ljud