När vi träffar Håkan och hans personal på Ivar Håkansson AB, Bildelshuset, känner vi genast av den serviceanda och goda gemenskap och gemyt som råder mellan personal och kund. Och just hög servicegrad är något av ett honnörsord för oss, säger Håkan.Rolf KarlssonHåkanssons AB

De är ett litet familjeföretag som startades 1955 av Ivar Håkansson. I början var det en rullande butik som kom till kunderna. Genom åren växte sig företaget större och de blev mer stationära i en källarlokal på Östergatan i Hässleholm. Så småningom flyttade de ut till Röinge där de finns idag. De har även ett litet industrihotell där ett knappt tiotal hyresgäster huserar.

De säljer bilreservdelar och tillbehör och vänder sig till både verkstäder och slutkonsument. Deras lager består av ca 20 000 artiklar och det som inte ligger på lager kan de oftast skaffa hem ”over night”. Det är allt ifrån en liten skruv till en hel motor, ja allt som behövs för bilens välbefinnande. Sedan har de även tillbehörssidan såsom bilklädslar, rattmuffar, kylboxar, extraljus m.m. Reservdelar till amerikanska bilar och släpvagnsdelar är en utökning av lagret som många kanske inte känner till att de har.

Vi försöker hålla fast vid att vara det där lilla företaget där inget problem är för litet eller stort och beslutsvägarna korta. Vår personal är en blandad grupp av äldre och yngre medarbetare och det tror vi är gynnsamt. Vår omsättning av personal är väldigt låg och det skapar stabilitet och trygghet i verksamheten. Dessutom har dem hög kompetens vilket våra kunder värdesätter, säger Håkan Håkansson.

I takt med att alla nytillverkade bilar utrustas med alltmer elektronik kom också behovet av bilmekaniker som kan den biten. Deras verkstadskunder är en- eller fåmansföretag och då är det inte alltid så lätt att avsätta tid för utbildning. Verksamheten måste ju hela tiden rulla.

I bilmekanikerns vardag ingår idag mycket felsökning med hjälp av diagnosinstrument, för att inte tala om alla ACreparationer. Ja listan kan göras lång på alla ”nymodigheter” som vi idag inte kan vara utan i våra bilar. Både nya verktyg och ny kunskap behövs, förklarar Håkan Håkansson.

Då kom vi på tanken att vi kanske skulle kunna bistå våra kunder med den detaljen. Vi erbjöd då våra verkstadskunder att ingå i ett nätverk där vi tillhandahåller utbildningar, informationskvällar, studiebesök och rena ”come together partys”. Vi har nu 12 verkstäder i vår lilla grupp men kan bli fler.

För att alla ska känna att dem både har tid och ekonomi för detta håller vi ner kostnaderna genom att involvera våra leverantörer (sponsorer). I förlängningen gynnar ju den här verksamheten även dem. Aktiviteterna förlägger vi ofta på kvällar och ibland kan det bli en lördag om det passar kunderna bättre. Vår ambition är att utbildningarna ska hålla hög kvalitet så därför har vi alltid våra tentakler ute i sökandet efter nya utbildare. Vi vill ligga i framkanten när det gäller vår bransch.

Vi har egen utbildningslokal och egen tekniker till vårt förfogande. Därför kan vi ge snabb support om någon kund efterfrågar det. Det är guld värt för många.

Utfallet har blivit över förväntan. Kunderna är lojala mot oss och solidariska med varandra. Verkstäderna samarbetar nu mycket mer. Hjälper och stöttar. Fantastiskt roligt tycker vi. En optimism har spridit sig även till vår personal. Det dagliga arbetet blir mer spännande och roligt, avslutar Håkan Håkansson.

Det sistnämnda kan undertecknad intyga. Kunderna bemöts igenkännande och det är en positiv anda i butiken.

Text: Magnus Kajrup

Föregående artikelVåga ta chansen
Nästa artikelCykelcentrum mitt i stan