Karlshamn

Med en liten publik vid Långasjönäs sprang och simmade 14 lag med ett 20-tal barn. Det var Ronald och Malin Haagensen som anordnade aktiviteten i föreningen Karlshamns SK Swimrun och engagemanget var stort trots småregn. Swimrun är en av de mest snabbväxande sporterna där man både springer och simmar under ett och samma lopp. Man tävlar oftast i par, och man får uppleva naturen, skogen, sjöar och hav. Under Swimrun för kids anpassade man det efter barnen genom att ha två olika lopp. En kortare bana på 1,5 km för de yngre barnen och de som inte kan simma där man vadade ute i grunt vatten och sprang på stigar. För större barn som är simkunniga fanns en 3 km lång bana.
Klara och Jonas Zetterqvist sprang som Team Z. Klara tyckte att allt var roligt. Andra deltagare tyckte att det var svårt att simma i vatten som man inte känner till.I mål fick deltagarna medalj samt frukt och kexchoklad. Swimrun är inte bara en väldigt rolig och givande tränings- och tävlingsform, utan också en stor naturupplevelse!” säger Ronald och Malin Haagensen. Swimrun är för alla som kan springa och simma.
De rekommenderar att man ska lära sig att crawla. Bröstsim går också bra men crawl går snabbare och är mer effektivt. Det finns även öppna träningar hos Karls

Klara och Jonas Zetterqvist, Team Z tog sig i mål

hamn Swimrun där de hjälper nybörjare med hjälp och tips inom löpning, simning och utrustning.
Som hjälpmedel i Swimrun kan man använda sig utav en pullbuoy som extra flythjälp eller paddlar på händerna som gör att man blir snabbare i simningen då man trycker under mer vatten på varje simtag. Det brukar ofta användas en draglina mellan paren också där man kan ge varandra draghjälp. Det är viktigt att ha badmössa på sig i färgglad färg så att man syns ute i vattnet.

Ronald och Malin Haagensen rekommenderar att man aldrig ska träna ensam utan att alltid

Malin Haagensen med dottern Moa, Team M&M

vara minst två. ”Det är kul att träna i grupp och det är också säkrare.” Swimrun är en svensk uppfinning som ”The original 4” kom på. Det var 4 personer i Stockholm som utmanade varandra för att slippa betala notan, och 2011 namngavs sporten.
Numera finns det flera lopp och tävlingar i denna sport så det märks att det blivit populärt. Swimrun for kids ska vara roligt för barnen därför är det ingen tävling med placeringen utan det handlar om rörelseglädje och att göra det tillsammans.

Text & Foto: Veronica Palmgren
Föregående artikelMöjligheterna i betong blir deras fokus
Nästa artikelIntressant föreläsning om självförsvar