Alexander Lewin och Christian Fernlund Foto: Michelle Holmgren
Världen.
Den 25 maj är ett viktigt datum för nördar. Det är en dag där alla ska vara glada, vänliga och framförallt nördiga. Den här dagen är nämligen den internationella nörddagen. Dagen firas varje år över hela världen med parader, spelturneringar och filmvisningar.
Det finns flera anledningar till att nörddagen är just den 25 maj. Star wars hade premiär den dagen 1977. Dagen är också en hyllningsdag för författaren Douglas Adams som har skrivit ”Liftarens guide till galaxen”. Hyllningen kallas Towel-day som en referens till boken och firas genom att man bär med sig en handduk under den dagen. En annan anledning till att det är just den dagen är för att det är en högtidsdag i Terry Pratchetts ”Discworld”-romaner. Då kallas dagen Glorious Twenty-fifth of May.
Första gången som dagen firades var i Spanien år 2006. Madrids gator fylldes av nördar som marscherade fram för att visa sin stolthet tillsammans med en mänsklig version av den klassiska spelkaraktären, Pac-man. Ett manifest togs fram som berättade om en nörds grundläggande rättigheter och skyldigheter.
Nu firas nörddagen som sagt över hela världen. Här i Sverige så har vi bland annat parader där människor går genom Stockholm och Göteborg utklädda till sina favorit karaktärer. Alla har dock sitt egna lilla sätt att uppmärksamma dagen. Jag brukar bara se en film som får mig att känna mig lite extra nördig men för ungefär 4 år sedan så satsade jag lite mer. Jag befann mig på Kaoskompaniet i Ronneby, ett projektkontor för unga, och jobbade på en grej som jag kallade för ”Nördarnas mars”. Det gick ut på att intervjua människor med en stark passion för ett ämne för att uppmärksamma den här personen och hens nördighet. Det var en person för varje vecka i mars.
Som ni säkert har uppmärksammat vid det här laget så är marsmånad inte den 25 maj, och det har ni helt rätt i. Nördarnas mars var mer tänkt att uppmärksamma nördkultur i stort och det skulle hjälpa att ta bort den negativa klangen i ordet. Nördarnas mars skulle vara vägen som leder de som inte vågar kallar sig nördar till den internationella nörddagen. För att ge nördar tid att hitta sin stolthet så att de kan visa upp den på nörddagen.
Jag var kanske lite naiv som trodde att min lilla youtube-grej skulle kunna göra någonting och jag vet inte varför jag trodde att jag behövde hjälpa nördar att hitta sin stolthet. Nördar är kreativa människor som alltid kommer att hitta sin väg att följa men jag är ändå glad att jag gjorde Nördarnas mars. Utan mitt experiment så hade nog inte Nördvänligt funnits. Vid många tillfällen så har jag nämnt att Media-campet som jag och Christian startade hos Navigatorcentrum var grunden för Nördvänligt. Det här är helt sant men om det inte hade vart för Nördarnas mars så hade vi nog aldrig börjat prata om Media-campet.
En grej leder till en annan som leder till något fantastiskt. Precis som att en filmpremiär, en fiktiv högtid och en hyllningsdag för en författare leder till en internationell nörddag.
Hur firade ni nörddagen?
Gör dig hörd, var en nörd.
Text: Alexander Lewin
Föregående artikelCykelns dag blev ett världsrekord
Nästa artikelFärgglad konstutställning i akryl och tovning