Inga Johnsson med sin nåltovade elefant
Karlshamn
I Café Villa utsiktens vackra miljö ställer konstnären Inga Johnsson från Trensum ut sina tavlor som är tovade eller målade med akrylfärg.  
Inga berättar att med tavlorna målar hon sitt liv eftersom hon får inspiration från sina utomlandsresor samt ifrån naturen, skogen, Östersjön och djur, speciellt katter. Det blir en blandning utav vad hon har sett tidigare, vad hon ser nu och hur det kan bli.
Inga Johnsson föredrar akryl framför olja, eftersom det torkar snabbare. Hon tycker att det är roligt att experimentera och att arbeta med flera lager. ”Det är en lek för mig, och det är en lek jag gärna leker” berättar Inga Johnsson. Inga gillar surrealismen som konststil och man kan se surrealistiska inslag i många målningar.  Att även ge namn åt målningarna tycker Inga är roligt för att hon är intresserad utav orden.
Inga Johnsson arbetar även med nåltovningar som är gjorda i ull och yllegarn. Det är dock inget som är broderat. Man börjar med att tvätta ullen och gör ett underlag som sedan ska torkas. Inga färgar inte ullen själv utan köper den färgad. Man använder sig utav en skumgummidyna under och trycker fast med hjälp av en tovnål utan öga, det vill säga hullingar. Det händer inget med vanlig nål. Sedan kollar Inga vad som själv träder fram och förstärker det hon ser. Inga har hållit på med nåltovning runt 8 år. Ull är ett fantastiskt material eftersom det är både isolerande, kan ge värme och tåler väta samt att det är ett tacksamt underlag för man kan göra vad man vill med den säger Inga Johnsson. Inga visar upp den tovade elefanten som inte ingår i utställningen, men som är ett exempel på vad man kan göra med tovning. Ingas favoriter som är med i utställningen är ”Katten i fönstret” där man får studera tavlan en stund innan katten visar sig. Hon gillar även de nåltovade tavlorna ”Rågåker 1920” samt ”Rapsfält 2020”.  Tavlorna hänger både på första och andra våningen i Villa Utsikten och utställningen varar till 28 juni.
Text & Foto: Veronica Palmgren
Föregående artikelInternationella nörddagen
Nästa artikelJuristen Förklarar