Att cykla är bra för både hälsan, miljön och ekonomin.
Karlshamn
Svensk cykling är en branschorganisation som vill få fler att cykla genom att göra det till en folkrörelse.
Den 3 juni bestämde FN att cykelns dag skulle firas över hela världen genom att cykla och då valde Svensk cykling att uppmana till världsrekord. Genom hemsidan cykelnsdag.se fick man registrera hur många minuter man cyklat. Det bästa är att alla som kan cykla kan deltaga.
Oavsett om man cyklar till och från arbetet och skolan, tränings- eller tävlingscyklar med mountainbike, eller gör en cykelutflykt med barnen så kan man registrera sin tid. På köpet får man frisk luft och härlig motion, och det är ett effektivt transportmedel för både miljö, hälsan och ekonomin. Svensk cykling har även gett ut boken Cykelsmart – ta steget från vanebilist till smart cyklist!, som går att ladda ner gratis från deras hemsida. I boken finns argument, tips och inspiration för att cykla mera, och de avslutar med sina tio cykelbud. Cykelbuden sammanfattar boken bra och handlar om att man ska cykla för att må bättre, för miljön och ekonomin. Men även för att inspirera andra, för att spara tid, för att bli friare och för att det är coolt. Sist men inte minst för att kunna uppleva mera, för att bli mer attraktiv i sin omgivning för att man tar hand om sig själv och miljön, samt att man tycker att det är kul att cykla.
Målet på Cykelns dag var att svenskarna skulle cykla 525 600 minuter, men det blev istället 465 380 minuter registrerat under dagen utav 5200 deltagare. Men eftersom detta inte gjorts tidigare blev det ett världsrekord i alla fall, och nästa år har alla cyklister chansen att göra det ännu bättre.

Text: Veronica Palmgren
Föregående artikelAllsång på avstånd med Svenska kyrkan
Nästa artikelInternationella nörddagen